EFIKASNA ZAŠTITA KOŽE OD SUNČEVIH ZRAKA: Krema za sunčanje od DNK sperme lososa?

03.08.2017. u 09:47

LIFESTYLE

Najnovije istraživanje naučnika moglo bi potpuno da napravi revoluciju u pravljenju krema za sunčanje


FOTO: (Shutterstock)

Najnovije istraživanje naučnika moglo bi potpuno da napravi revoluciju u pravljenju krema za sunčanje.

Vjerovatno jedan od najdosadnijih dijelova na ljetovanju jeste redovno nanošenje kreme za sunčanje. Ne brinite, naučnici rade na rješavanju ovog problema koristeći potpuno neočekivani sastojak: DNK sperme lososa.

„Ultraljubičasti zraci mogu da oštete DNK što nikako nije dobro za kožu. Onda smo došli na sljedeću ideju. Šta će se desiti ako zapravo budemo koristili DNK kao žrtveni sloj? Umjesto oštećenja DNK unutar kože, oštetit ćemo sloj na koži“, kaže autor studije Gaj Džerman, biomedicinski inženjer sa Univerziteta Bingamton.

Za ovu najnoviju studiju, koja je objavljena u časopisu Scientific Reports, naučnici su uzeli DNK iz sperme lososa i stavili je na staklene ploče, pa pustili da se osuši stvarajući tanak film. Potom su ovaj tanak sloj stavili između generatora ultraljubičastog svjetla i senzora kako bi vidjeli kako će funkcionisati u blokiranju štetnih zraka.

Ovaj sastojak se dobro pokazao blokirajući 90 odsto ultraljubičastih zraka koji izazivaju tamnjenje i oštećenje, gorenje kože i 20 odsto mnoštva UV zraka koji mogu da igraju značajnu ulogu kod raka kože.

Efikasnije od kreme za sunčanje

Ono što je još interesantnije, čini se da je sloj DNK reagovao potpuno drugačije od uobičajenih krema za sunčanje: kako je svjetlost padala na ovaj sloj, on je postajao jači.

Naučnici nisu sigurni kako se to dogodilo, ali vjeruju da je povezano ili sa DNK molekulima u sloju koji na neki način postaju sposobni da apsorbuju više svjetlosti ili sa kristalnom strukturom filma koja mijenja reakciju na izloženost svjetlosti čineći ga gušćim i sposobnijim da blokira ili apsorbuje svjetlost.

Zašto baš sperma lososa? „Ne radi se o tome da smo birali spermu lososa. To je samo jedan od dostupnih izvora DNK“, kaže Džerman.

Ne nadajte se još uvijek. Prije svega, testirana supstanca nije krema za sunčanje i neće se u skorije vrijeme naći na policama u apoteci. Ipak, ovo otkriće bi moglo da pomogne kompanijama da naprave efikasniju kremu za sunčanje, naročito zato što naučnici brinu o dugoročnim efektima hemikalija iz kreme za sunčanje na životnu sredinu.


(TBT, N.G.)