EPIFENOMEN INTELEKTUALNOG ŽIVOTA: Bernard Henri Lévy objavio rat Le Mondeu

06.08.2017. u 03:15

KULTURA

Razlog za objavljivanje "rata" je dosije pod nazivom "Obmana zvana Bernard-Henri Lévy", u kome je objedinjena bogata arhiva tekstova posvećenih ovom "značajnom epifenomenu intelektualnog života".


FOTO: Lévy (Profimedia)

Bernard-Henri Lévy  je objavio rat "Le Monde diplomatiqueu", francuskom mjesečniku za intelektulace međunarodne reputacije koji izlazi na dvadesetak jezika, uključujući i na srpskom u izdanju Nedeljnika. Napad je pokrenuo u svojoj redovnoj kolumni u nedjeljniku "Point" od 20. jula, koju je naslovio "Bijeda i beščašće Monde diplomatiquea".

Razlog za ovaj napad je dosije LMD-a "u nastajanju" pod nazivom "Obmana zvana Bernard-Henri Lévy", u kome je objedinjena bogata arhiva tekstova posvećenih ovom "značajnom epifenomenu intelektualnog života", piše Politika.

Ovaj dosije objavljen je i u Le Monde diplomatique na srpskom jeziku, u kojem su analizirane pozicije koje je Lévy zastupao u svojim djelima i javnim nastupima, a koje su probudile interesiranje medija.

"Mladi ljudi iz Venecuele su zarobljeni u grotesknom režimu. Njihova budućnost je očajna. Oni su gladni. A Le Mond? Godinama posle Chavezove vladavine, oni nastavljaju sa obožavanjem njegovog zombi nasljednika, Nicolasa Madura koji je još reakcionarniji", komentira Lévy aktuelnu situaciju u Venecueli.

"Postoje naravno i drugi forumi kao što je ovaj u Francuskoj, ali i svugdje: tamni magneti koji privlače najgore ideje svog doba. Ali oni se obično nalaze na krajnoj desnici dok Le Monde insistira na tradiciji radikalne ljevice koja predstavlja historijski raskid u cilju oslobađanja čovječanstva od idola i duhova prošlosti", ističe Lévy u svojoj kolumni. Za novinare LMD-a kaže da su praktičari alternativnog novinarstva i da bi jednog dana ti "samoproglašeni komesari" kako ih naziva, trebalo da mu zahvale zbog bijesa kojim ih inspirira jer je on "njihova jedina veza sa stvarnošću".

"Ali to nije tako jednostavno jer ih njihova febrilna glupost ne sprečava da budu opasni", zaključio je Lévy.

Reakcija Lévyja uslijedila je gotovo godinu dana nakon što je objavljen dosije.

"Internet je bio njegova Ahilova peta. Svako ko želi da se informira o čovjeku koji se nikad nije prevario dobija gomilu kritičkih referenci u sekundi, dok pohvale, često iz mainstream medija tavore na dnu liste", piše LMD. Dešavalo se i ranije da Lévy dođe u sukob sa ovim listom, pa je tako francusko tužilaštvo 2013. godine odbacilo njegove optužbe protiv bivšeg direktora lista Bernarda Cassena", navodi se u jednom od tekstova objavljenom i u srpskom izdanju LMD-a.

(TBT)