HLADNI RAT NA LEDENIM MORIMA: Amerika posmatra Rusiju sa malog norveškog ostrva

04.08.2017. u 06:52

GEOPOLITIKA

"Ovo mjesto je veoma, veoma važno za Ameriku i Zapad kako bi mogli držati Ruse na oku", kaže Lase Haughom, bivši gradonačelnik Varda i veteran norveške obavještajne službe


FOTO: (Profimedia)

Stanovništvo arktičkog ostrva Vardo se za posljednjih 20 godina prepolovilo, a ribarska industrija od koje su živjele generacije doživjela je krah.

Lokalna elektrana, međutim, u maju je počela raditi na povećavanju proizvodnje električne energije, navodeći misteriozni porast potražnje struje. Debeli kabl položen je u tunel ispod ledene vode koja ostrvo dijeli od kontinentalnog dijela Norveške.

Novi električni kabl, zajedno sa nedavno postavljenom opremom na kamenitom platou sa kojeg se vidi Rusija preko mora, ukazuje na posao koji cvjeta na ovom dijelu Arktika: praćenje rastuće ruske flote nuklearnih podmornica naoružanih balističkim raketama u Barencovom moru.

Dodatna struja zapravo služi američkom sistemu radara koji gleda na rusko poluostrvo Kola.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će njegova zemlja postati dominantan igrač na sjeveru pošto klimatske promjene otvaraju nove rute između Azije i Evrope, nove izvore gasa i nafte i novu oblast na kojoj će se sukobiti velike sile.

Rusija upravlja desetinama podmornica, uključujući šest "Delta IV" naoružanih balističkim raketama, koje su usidrene oko Koljskog poluostrva, samo 65 kilometara udaljenog od Varda.

"Ovo mjesto je veoma, veoma važno za Ameriku i Zapad kako bi mogli da drže Ruse na oku", kaže Lase Haughom, bivši gradonačelnik Varda i veteran norveške obavještajne službe.

"Rusija želi znati naše tajne, a SAD i Norveška žele gledati ruska posla", dodaje Haughom. "Takva je igra."

"Globus 3", radarski sistem na Vardu, u fazi je pripreme.

Ovaj američko-norveški projekt razbjesnio je Moskvu. Tejmuraz Ramišvili, ruski ambasador u Oslu, upozorio je Norvešku da ne treba da bude "naivna" i da sumnja u spremnost Rusije da odgovori na ovu provokaciju.

Potpukovnik Tormod Hejer kaže da Rusiju najviše brine da bi Vardo mogao ozbiljno potkopati posljednji dokaz da je Moskva velika sila - nuklearni arsenal i mogućnost da ruska podmornička flota na Arktiku pokrene udar.

Putin je raketnu odbranu smjestio na vrh liste žalbi protiv SAD, govoreći da američki program "podriva strateški balans u svijetu".

Gradonačelnik Varda, Robert Jensen, istakao je da podržava novi radarski sistem zbog radnih mjesta koja će se otvoriti. "Nikada nisam mislio da će Rusija pokrenuti treći svjetski rat baš ovdje", dodao je.

Dan Tore Jorgensen, reporter lokalnih novina na Vardu, kaže da je otvorena diskusija zapečaćena "zavjetom šutnju" o tome šta se zaista događa na Vardu.

Iako radarskim sistemom trenutno upravljaju Norvežani, on kaže da je glavni hotel na Vardu uvijek pun američkih tehničara i špijuna.

Aksel Robertsen, tridesetčetvorogodišnji ribar, prvo je rekao da su Vardu prijeko potrebna radna mjesta koja će spriječiti da se populacija od 2.100 stanovnika dalje smanjuje i zahvalan je ovoj operaciji koja će mnogima obezbijediti posao.

Robertsen sada, međutim, psuje vlasti zato što se prema Vardu odnose "kao da je Belgijski Kongo", zavisna teritorija koja obezbjeđuje radnu snagu, ali se ne pita, niti išta zna, o svojoj sudbini. "Želimo da živimo od ribolova, ne od tajnih radara", kaže.

Tajnovitost je podstakla i strah da vlasti pokušavaju prikriti opasnosti po zdravlje.

Mej-Sisel Dorm, jedna od tri žene koje žive u ulici blizu radarskog sistema i koje su 2000. pretrpjele spontane pobačaje, nije sigurna da je radijacija radara odigrala ulogu u gubitku beba, ali tvrdi drugu stvar: "Ako bude izbio rat, ovo će biti prvo mjesto na koje će Rusi baciti bombu."

Sjedinjene Američke Države insistiraju na tome da je u planu samo presretanje raketa zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje.

"Na pomolu je novi hladni rat, samo mnogo strašniji od prethodnog, zato što je Rusija sada slabija i upravo zbog toga mnogo opasnija i nepredvidiva", kaže potpukovnik Hejer.

(TBT, NYT)