„ALEGORIJA BOSNE“! Iza imena velikana Bosne poput Berbera krije se pokvarena vlast ogrezla u korupciji i nepotizmu

03.08.2017. u 10:06

TEME

„Imam namjeru da u kontekstu dešavanja vezano za gospodina Amira Zukića istaknem i ime njegovog bliskog suradnika i prijatelja, Mirsada Mujića, kako su zajedno provodili nepotizam i korupciju u ovom javnom preduzeću“, napisao je čitalac The Bosnia Timesa


FOTO: Mujić, Izetbegović (Faktor.ba)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je direktora JP BH Pošta Mirsada Mujića koji mu je uručio poštansku markicu "Mersad Berber-Alegorija Bosne".

Tokom razgovora je istaknuto da ta prigodna poštanska marka, ali i ostala filatelistička izdanja posvećena Berberu, svijetu šalju poruke ljepote i sjećanja na velikana, ali i ponosa što je Bosna i Hercegovina imala takvog umjetnika, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Markica je izdata povodom Prve retrospektivne posthumne izložbe Mersada Berbera, jednog od najvećih bh. umjetnika. Izetbegović je bio pokrovitelj te izložbe, koja je za građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i za posjetioce iz cijelog svijeta, postavljena do 6. septembra u sarajevskoj Vijećnici.

Pismo čitatelja TBT-a

„U pismu koje slijedi imam namjeru da u kontekstu dešavanja vezano za gospodina Amira Zukića istaknem i ime njegovog bliskog suradnika i prijatelja, Mirsada Mujića koje je marginalizirano, iako je Zukić je učinio sve kako bi sa pozicije generalnog direktora JP Pošta BiH uklonio gospodina Muju Butkovića i postavio sebi najbližeg i najodanijeg suradnika, gore pomenutog Mirsada Mujića, kako bi zajedno mogli provoditi nepotizam i korupciju u ovom javnom preduzeću“, napisao je čitalac The Bosnia Timesa.

„U proteklom periodu, zaposleno je zasigurno na desetine osoba, iako je to Mujić činio i za mandata izvršnog direktora u ovom javnom preduzeću. Posebno je interesantna činjenica da je u predizbornom periodu 2014. zaposlio izvjestan broj poštanskih radnika čiji je zadatak bio lobiranje i angažman u prikupljanju glasova za dotičnog Mujića koji je bio kandidat SDA na listi za Državni parlament. Simptomatična je situacija i podatak da je pomenuti ulagao i trošio enormna novčana sredstva u toku pomenute predizborne kampanje. Navedenom mogu potvrditi i svjedočiti potukandidati sa iste liste. Evidentno je njegovo doslovno razbacivanje novcem (neupitno sumnjivog porijekla), angažirajući veliki broj članova iz OO SDA Srednjebosanskog i Ze-do kantona.

Cilj mog obraćanja Vama je navođenje konkretnih činjenica vezanih za nepotizam i učešće dvojice izuzetno kompromitiranih ličnosti u istom.

Naime, Mujić je u poslovnicu BH pošte u Fojnici uposlio blisku rodicu, kćerku amidže, Aminu Selimović. Mukača Dženana, iz Fojnice, čija je majka bliska rodica Mujića, uposlena je u BH Pošti u Travniku.

Javna tajna je da je Asim Mekić, načelnik općine Busovača i predsjednik KO SDA SBK uposlio kćerku suprugine sestre u JP BIH Pošta uz angažman dotičnog. Zaposlena je takođe i sestra Elvedina Mušanovića, uposlenika BH Telecoma, potpredsjednika OO SDA Kiseljak, gdje funkciju drugog potpredsjednika pomenutog odbora obnaša i gospodin Mujić. Uposlio je niz osoba iz svoje matične općine i rodnog sela.

Sestra Mirze Sarajlića, radnog kolege Mirsadovog brata, Munira Mujića, profesora na Filozofskom fakultetu je jedna u nizu zaposlenih u Centralnoj pošti u Sarajevu.

Pod nerazjašnjenim okolnostima se pojavila u jednoj od poslovnica u Sarajevu i supruga Ismara Resića, stomatologa, kojoj su glavni aduti za uposlenje bili prijateljstvo supruga i gospodina Mujića.

Kiseljak, Kiseljak... svaki Bošnjak je seljak

Nije mi namjera da moraliziram, moj glavni poriv za obraćanje je neregularnost i nekorektnost zbog zapostavljanja kandidata koji nisu imali priliku za ličnim poznanstvom i rodbinskom povezanošću sa istim.

U OO SDA Kiseljak sve je podređeno nepotizmu i stranačkom utjecaju, premda isti u posljednje vrijeme stavljaju u fokus majorizaciju Bošnjaka Kiseljaka a ustvari  u pitanju su samo lični interesi.

Konkretno; ono što je je kiseljačka SDA u posljednje vrijeme uradila „dobra“ za Bošnjake Kiseljaka je zapošljavanje dvoje ljudi, i to supruge predsjednika OO Kiseljak Asmera Japaura na mjesto učiteljice u Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ Kiseljak i gospodina Alije Karo u Službu za socijalni rad u općini Kiseljak.

Mnogi se i u SDA pitaju kako je direktor škole Nermin Merhemić, inače predsjednik Medžlisa IZ Kiseljak i član Izvršnog odbora OO SDA Kiseljak uposlio suprugu predsjednika OO SDA Kiseljak Asmera Japaura. Pitanje je; da li je to uradio iz „vjerskih pobuda“ ili je u pitanju novi mandat na poziciji direktora osnovne škole „Kiseljak 1“ Kiseljak?

Drugo pomenuto je sigurno u pitanju jer je nedavno ponovo imenovan na mjesto direktora osnovne škole ali je upitno kako čovjek koji stoji Medžlisa IZ Kiseljak može raditi gore navedeno.

Istina je sljedeća: supruga predsjednika Japaura je dobila posao u već pomenutoj školi na konkursu koji je objavljen u apsolutno nepoznatim lokalnim banjalučkim novinama za koje drugi kandidati nisu mogli ni saznati. Koliko je moralno i pravno osnovano da predsjednik Medžlisa i aktuelni direktor škole objavljuje konkurse u štampi drugog entiteta?!

Ono što je indikativno jeste da dotična nije imala nikakvog radnog iskustva, bez položenog stručnog ispita i ostalih kvalifikacija koje se traže regularnim uvjetima navedenim u konkursima koje inače ispunjava enorman broj kandidata koji se iz godine u godinu prijavljuje na konkurse.

Da stvar bude što je moguće gora, direktor Merhemić ( predsjednik Medžlisa IZ Kiseljak) istu prima na neodređeno vrijeme.

Gospođa Japaur nakon samo par mjeseci rada odlazi na porodiljsko i dan danas „bere“ budžetske benefite koje su joj omogućili suprug kao predsjednik OO SDA Kiseljak i njegov partijski kolega Nermin Merhemić.

Prije srdačnog selama Vama, dopustite mi da uputim iskrene čestitke rukovodećim ljudima SDA Kiseljak na požrtvovanosti i izuzetnoj učinkovitosti u zapošljavanju Bošnjaka u javne ustanove Općine Kiseljak; dotični su napravili čudo i jednoj neiskusnoj učiteljici obezbijedili ugovor na neodređeno vrijeme, te su obezbijedili jednom neiskusnom pravniku, koji diplomira na lokalnom Pravnom fakultetu u 44. godini života zavidnu poziciju, ne samo za bivšeg ložača već i za perspektivne mlade pravnike koji su u roku, sa visokim prosjekom diplomirali na nekom renomiranom pravnom fakultetu.

Iskreno žaljenje i sućut Bošnjaka Kiseljaka i moje malenkosti što rukovodstvo OO SDA  Kiseljak nije uspjelo obezbjediti profesionalni angažman predsjedniku Japauru kao predsjedavajućem Općinskog vijeća, što bi gospodinu Asmeru  Japauru obezbijedilo dodatnih 2,500 KM redovnih primanja.

Gore navedeno su činjenice, provjerene i sušta istina. Ukoliko ima i riječ neistine i pretjerivanja neka meni Svevišnji Allah sudi.

S poštovanjem, Musliman, Bosanac a i Bošnjak iz Kiseljaka.“


(TBT)