SLIKOM NA SLIKU: Ksenofobi i rasisti na ovoj fotografiji vide jedno, a vi? (FOTO)

01.08.2017. u 09:48

MARKER

Na nalogu norveške antiimigrantske grupe na Facebooku stoji fotografija “grupe muslimanki obučenih u burke u autobusu“ na kojoj su zaista samo prazna sjedišta


FOTO: (GettyImages)

Na nalogu norveške antiimigrantske grupe na Facebooku stoji fotografija “grupe muslimanki obučenih u burke u autobusu“ na kojoj su zaista samo prazna sjedišta.

RT piše da je fotografija izazvala veliku buru na internetu.

Fotografiju je u grupu “Fedrelandet viktigst“ postavio Norvežanin Johan Slatavik uz pitanje: “Šta mislite o ovome?“ Komentari su, između ostalog, bili “zastrašujuće“, “bolesno“, “tragično“, “odvratno“ i “represija nad ženama“.

Osim toga, kako se navodi, bilo je i komentara o potencijalnom skrivenom oružju i bombama ispod burki.

“Mislio sam da će ovako biti 2050. godine, ali ovo se dešava sada“, glasi jedan od komentara.

Screenshot rasprave iz grupe postavljen je na internetu uz komentar: “Šta se dogodilo kada se fotografija praznih sjedišta postavi u odvratnu grupu na Facebooku i svi misle da vide grupu burki“.

Burka je tradicionalna paštunska ženska odjeća koja pokriva cijelo tijelo i lice. Nose je žene islamske vjeroispovjesti u Afganistanu i u dijelovima Pakistana i Indije. Burka je izrađena od guste tkanine koja u potpunosti pokriva cijelo tijelo, uključujući i lice, dok predio oko očiju ima gustu mrežu kroz koju žena gleda.


FOTO: (Screenshot)

(TBT, B92)