DOKUMENTARAC O LADY DI PLAĆEN "KRVAVIM NOVCEM": Da li detalji iz života omiljene britanske princeze treba da izađu na vidjelo

01.08.2017. u 09:58

LIFESTYLE

Kanal 4 optužen je da je platio "krvav novac" da bi došao u posjed traka na kojima se nalaze ispovijesti princeze Diane na kojima je bazirana radnja filma "Diana: Prema njenim riječima"


FOTO: (Profimedia)

Smrti princeze Diane i poslije 20 godina obavijena je velom tajne. Nesretan slučaj, ubistvo ili nešto drugo, nagađanja je mnogo, a ništa nije potvrđeno kao zvanična verzija. Za nesreću su prvo biti optuženi paparaci koji su nju i vjerenika Dodija Al Fayeda u stopu pratili, zatim se javljaju pretpostavke da vozač bio pijan, a sumnja brzo pada i na britansku obavještajnu službu.

Napisano je nekoliko knjiga koji se bave životom princeze od Welsa, snimljeno par dokumentarnih filmova koji iznose različite teorije smrti, a posljednji u nizu "Diana: Prema njenim riječima" izazvao je pometnju. Mediji sve više pažnje posvećuju pokojnoj princezi, a sporni film bit će prikazan na britanskom Kanalu 4. Brat britanske princeze Diane pokušao je da spriječi emitovanje dokumentarnog filma u Velikoj Britaniji. U filmu princeza evocira svoj ljubavni život, brak sa princom Charlesom, a sve na osnovu video snimaka nastalih u periodu od 1992. do 1993. godine, prenosi Daily Mail.

Sporni film prikazan je prije 13 godina na američkoj televizijskoj mreži NBC, ali nikada nije prikazan u Velikoj Britaniji iako je dostupan za gledanje na raznim platformama kao što je Youtube. Kanal 4 optužen je da je platio "krvav novac" da bi došao u posjed traka na kojima se nalaze ispovijesti princeze Diane na kojima je bazirana radnja filma. Dick Arbiter, bivši kraljičin sekretar za štampu rekao je da princeza nije znala da će te trake biti objavljene i da će sadržaj biti izuzetno štetan za njenu porodicu, prenosi Mail.

"Sramota je što su ove trake dostupne. Izgleda da oko toga kruži neka vrsta krvavog novca", izjavio je Arbiter, a prenosi Sky News.

On se oglasio nakon što je princezin brat pokušao da zaustavi emitovanje dokumentarca koji će, ipak, biti emitovan u nedjelju. Snimke je napravio Peter Settelen, profesor dikcije pokojne princeze. Oni su proslijeđeni Kanalu 4 nakon što je BBC odlučio da objavi dokumentarac na osnovu istih snimaka. U tom filmu Diana govori o tome kako je razmišljala da pobjegne iz Bakingemske palate osamdesetih sa svojim tadašnjim tjelohraniteljem Barryjem Mannakeem. On je poginuo 10 godina prije nje, također u saobraćajnoj nesreći, a princeza na snimcima govori da je "možda eliminisan".

Uputila je kritike kraljevskoj porodici, pogotovo kraljici Elizabeti II od koje, kako je rekla, nije imala podršku. Ingrid Seward, autorka Dianine biografije koja je sa njom razgovarala nedjeljama prije smrti kaže da je pokojna princeza bila uplašena za život dječaka.

"Detalji o njenom životu sa Charlesom su manje bolni i neprijatni za njih. Sada se moraju osjećati eksploatisano i veoma ljuto, ponovo", rekla je Seward. Opravdanost prikazivanja filma dovodi se u pitanje. Komentari su različiti, od onih da je cilj samo podizanje rejtinga i borba za jeftine poene, do drugih koji podržavaju emitovanje filma. Reagovala je i Dianina prijateljica Rosa Monckton.

"Zamislite kako će se rastužiti njena porodica, posebno sinovi", rekla je ona. Kanal 4 koji će prikazati film insistira na historijskoj verziji i time pravda emitovanje.

Princeza Diana bila je jedna od omiljenih ličnosti u Velikoj Britaniji. Spekuliše se da, koliko je bila voljena među "običnim" narodom, toliko nije na dvoru. Od udaje za dvanaest godina starijeg princa Charlesa, pa sve do tragične smrti bila je u centru pažnje. U jednom intervjuu rekla je da misli da nikada neće postati kraljica.

"Voljela bih da budem kraljica ljudskih srca, u njihovim srcima. Ali ja ne vidim sebe kao kraljicu ove zemlje. Mislim da mnogi ne bi voljeli da postanem kraljica", rekla je Diana tom prilikom. Na pitanje zašto ima takve ideje, odgovorila je da ne radi po njihovim pravilima, misleći na kraljevsku porodicu. Za sebe je govorila da nije destruktivna osoba.

"Mislim da je svaka jaka žena u historiji hodala sličnim putem. Mislim da je snaga ta koja stvara strah i konfuziju", rekla je princeza. Svoj "posao" doživljavala je kao ambasadorski, umjela je sa ljudima i oni su to prepoznavali u susretima sa njom.

"Ja nisam političar, ali mislim da je najveća bolest od koje boluje ovaj svijet, u stanju u kome se nalazimo bolest koja čini da se ljudi osjećaju nevoljenim. I ja znam da ja mogu dati tu ljubav. Na minut, na pola sata, na dan, mjesec", zaključila je obraćajući se naciji u intervjuu koji je jedan od najboljih i najiskrenijih koji je ikada dala.

Nakon pogibije, 31. augusta 1997. godine pojavile su se razne teorije zavjere i pokušaji da se dođe do odgovora na pitanje šta se desilo sa princezom od Welsa. Jedino što se pouzdano zna, prema zvaničnom izvještaju francuske policije, jeste da je Diana bila u automobilu sa svojim vjerenikom Dodijom Al Fayedom i tjelohraniteljem Trevorom Rees-Jonesom koji je jedini preživjeli. Vozilom koje je udarilo u zid tunela Alma upravljao je Henri Paul koji je poginuo na licu mjesta. Princeza je preminula u bolnici nekoliko sati kasnije od posljedica unutrašnjeg krvarenja. Istraga nije, tvrde stručnjaci, obavljena temeljno i bilo je propusta.

U jednom drugom dokumentarcu "Diana, naša majka" prinčevi Harry i William pričali su o životu i odrastanju majke. Prema pisanju medija ovo je prvi, ali i poslednji put da prinčevi otvoreno govore o svojoj majci.


(TBT)