KAKO SE KATY PERRY PROBUDILA U IZBORNOJ NOĆI Perry: Preseksualizirala sam sebe jer je to bilo jedino što sam umjela

01.08.2017. u 09:57

KOLUMNA

Buđenje koje je doživjela u izbornoj noći, kaže, povezano je sa mizoginijom u njenoj prošlosti. I ona se ozbiljno trudi da dokaže da više nije ona napadna Katy Perry odranije, promijenila je izgled, muziku i vokabular

Piše: Karin Ganz, thebosniatimes.ba

Bio je sparni majski dan, a Katy Perry je nastupala u New Yorku na korporativnom događaju svog novog partnera, YouTubea, u konferencijskom centru Džavic. Posljednji put kada je bila u toj zgradi, bilo je veče izbora, dok se pripremala da održi pobjedničku zdravicu za Trumpovu protivnicu.

Za Perry, koja je otvoreno podržala kampanju Hillary Clinton, atmosfera na zabavi 8. novembra rapidno se promijenila kada su počele da kruže glasine da Hillary Clinton neće doći.

"To je bilo otkrovenje, spoznaja", kaže o porazu Hillary. Pružila je ruke, u vapaju za fizičkim kontaktom, prema prvoj osobi pored sebe; Lady Gaga stajala je pored, i ona je došla da proslavi pobjedu prve žene predsjednice.

"Gaga i ja samo smo se gledale i kao, moramo da se dodirnemo", kaže Perry. I na jedan minut, dvije najveće pop zvijezde na svijetu držale su se za ruke.

Savezi se ne sklapaju tako lako u stratosferi superstarova. A Katy Perry, koja je 9. juna objavila svoj četvrti album "Witness", ističe se kao jedna od najuspješnijih u industriji, uz Madonnu, Beyonce i Taylor Swift. Samo u SAD prodala je šest i po miliona albuma i skoro sedamdeset jedan milion digitalnih pjesama.

Ali buđenje koje je doživjela u izbornoj noći, kaže, povezano je sa mizoginijom u njenoj prošlosti. I ona se ozbiljno trudi da dokaže da više nije ona napadna Katy Perry odranije, promijenila je izgled, muziku i vokabular. Čitavih 96 sati prije nego što je objavljen album, putem YouTube live streama "Witness World Wide" širila je poruke "jedinstva i komunikacije".

Zahvaljujući Madonninoj neumornosti, od ženskih pop zvijezda se očekuje da se neprekidno mijenjaju, makar na svakih nekoliko godina, ali bez ikakve garancije da će publika prihvatiti promjene. Perry vjeruje da sada otkriva pravu sebe. Stara Katy Perry je prošlost.

"Svakog dana, kad pomislim da nešto znam, univerzum mi pokaže da moram da naučim još jednu lekciju", rekla je u streamu. "Zato sam ovdje danas i kažem da ne znam ništa. Bukvalno ništa. Osjećam se moćno, nevjerovatno oslobođeno, oslobođeno od načina na koji sam razmišljala, spiritualno oslobođeno, politički oslobođeno, seksualno oslobođeno, oslobođeno od svih stvari koje mi nisu činile dobro."

Dodala je i da je 15. januara prestala da pije i da sa porodicom odlazi na grupne terapije.

Promjena je također tema introspektivnog albuma "Witness" koji predstavlja raskid sa ranijim pop ritmom.

Najuspješniji singl sa albuma, "Chained to the Rhytm", izbio je na 4. mjesto.

Da biste cijenili njen put do posljednjeg albuma, morate da razumijete odnos koji ima prema svom najvećem albumu, "Teenage Dream". Na njemu se nalazilo pet hitova koji su neprekidno zauzimali prva mjesta top-lista, dostigavši rekord koji je Michael Jackson postavio sa albumom "Bad". On je učvrstio njen imidž šarmantno ekscentrične seksi zvijezde koja pjevušim o ljubavi, žurkama i unutrašnjoj snazi.

Dio pritiska koji se obrušio na nju potekao je upravo iz obaveze da održava taj hiperseksualni imidž, za čije stvaranje preuzima odgovornost na sebe. "Plašila sam se intimnosti, koristila sam svoju seksualnost da bih dobila pažnju, preseksualizovala sam sebe jer je to bilo jedino što sam umjela", dodala je.

Svoju promjenu u percepciji sopstvene seksualnosti pripisuje tome što je riješila probleme koje je imala sa ocem. Bilo je to oko izbora kada se, kako je rekla, suočila sa "velikim muškarcem koji žene nikada nije posmatrao kao sebi ravne".

Stara Katy Perry nije bila konstrukt, objasnila je, i ona nije mrtva. "Nisam je ubila, zato što je volim i ona je tačno ono što sam tada morala da budem", istakla je. "Ja nisam prevarant, nisam prevarila ljude. To sam bila ja. A ovo sam ja sada."

Rekla je i da je sada sretnija nego što je ikada bila.

"To je evolucija koja je morala da mi se dogodi", objasnila je. "Znam da ponekad djeluje kao da vučem blokove cementa, ali piramide su napravljene od cementnih blokova. Dobro, možda ne cementnih, ali razumijete šta hoću da kažem. Uspjet ću."


(TBT, NYT)