AMERIKA I IRAN NA IVICI RATA?! Američka mornarica opet ispalila upozoravajuće hice

01.08.2017. u 09:57

GLOBAL

Iranska elitna revolucionarna garda saopštila je da je američki nosač aviona ispalio upozoravajuće hice u incidentu sa iranskim čamcima, javlja agencija Irna


FOTO: Swift (public)

Kako se navodi, američki nosač i prateći brod približili su se iranskoj naftnoj platformi u Persijskom zalivu, a helikopter sa broda je letio blizu brodova Iranske elitne revolucionarne garde.

Incident se dogodio u petak popodne, a američki čamci napustili su tu oblast odmah nakon toga.

Američka mornarička peta flota sa sjedištem u Bahreinu nije bila dostupna za komentar.

Navodi se i da je to još jedan incident u nizu, jer je u utorak američki patrolni čamac ispalio hice upozorenja blizu iranskog čamca za koji su američki mornari kazali "da im se opasno približio".

Danas je održan i sastanak iranskog parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove sa zamjenikom ministra spoljnih poslova i višim pregovaraačem Abasom Aragčijem, na kome su razmatrane mjere kojima bi država mogla da odgovori na paket američkih sankcija koje se odnose i na tu zemlju.

Iranske snage smatraju da je prisustvo Amerikanaca u Zalivu provokacija i optužuju američku mornaricu za neprofesionalno ponašanje, naročito kod Ormudskog prolaza, na samom ulazu u Persijski zaliv, kroz koji se odvija trećina trgovine naftom.

Teheran i Washington nemaju diplomatske odnose od 1979. godine kada su iranski militantni studenti napali američku ambasadu i uzeli 52 Amerikanca kao taoce, koje su držali 444 dana.


(TBT, Agencije)