MONOPOLISTI NA ISLAM: Katar optužuje S. Arabiju da politizira hadž

01.08.2017. u 09:57

GLOBAL

Katarska komisija za ljudska prava izvijestila je da je državljanima Katara rečeno da mogu ući u Saudijsku Arabiju samo kroz dva aerodroma


FOTO: (Reuters)

Katar je optužio Saudijsku Arabiju da politizira hadž, tvrdeći da je Rijad uveo restrikcije katarskim državljanima koji planiraju otputovati u Meku povodom godišnjeg hodočašća koje je centralni stub islama.

Katarska komisija za ljudska prava (NHRC) izvijestila je da je državljanima Katara rečeno da mogu ući u Saudijsku Arabiju samo kroz dva aerodroma i da moraju putovati preko Dohe da bi im bilo dozvoljeno da uđu u zemlju.

Kršenje međunarodnih zakona

To bi bila otežavajuća okolnost za Katarane koji ne žive u Dohi, kao naprimjer one koji studiraju vani.

NHRC je saopćio da je ispunio prigovor zajedno sa predstavnikom UN-a, u kojem se navodi da se potezom Arabije krše međunarodni zakoni i sporazumi o pravu na vjerovanje.

Restrikcije su dio bojkota kojeg su 5. juna pokrenule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat kojim su se prekinuli diplomatski odnosi s Katarom i kojim je uvedena blokada. Grupa zemalja je optužila Katar da finansira terorizam. Katar je te optužbe u potpunosti odbacio.

Hadž ponavlja djela poslanika Muhammeda od prije skoro 1.400 godina.

NHRC je saopćio da je ekstremno zabrinut zbog toga što Saudijska Arabija politizira religijske rituale i upotrebljava hadž za političke ciljeve.


(TBT, Al Jazeera)