SVI PREDSJEDNICI SDA SU BILI DOŽIVOTNI! Ugaljanin: Ostajem predsjednik SDA, ali će Kučević voditi stranku...

31.07.2017. u 02:01

NACIONAL

Osnivač i predsjednik SDA Sulejman Ugljanin nije podnio ostavku, kako su najavljivali pojedini sandžački portali, ali je ovlastio zamjenika da rukovodi partijom


FOTO: Ugljanin (Tanjug)

"Ostajem i dalje predsjednik, ali sam po Statutu ovlastio zamjenika, (i aktuelnog predsjednika opštine Tutin) Šemsudina Kučeviča da rukovodi partijom, do okončanja mojeg mandata predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća", rekao je Ugljanin.

Ugljanin je poslije svečane sjednice Glavnog odbora SDA medijima pojasnio da kao predsjednik BNV želi da posveti svoje "znanje i energiju i mogućnosti u rješavanju statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka u Srbiji, u kontekstu evropskih integracija i realizacije manjinskog akcionog plana".

Prema njegovim riječima, SDA je u prethodnih 27 godina u zakonska rješenja ugradila osnovne temelje koji omogućavaju da dalje nastavi da radi na autonomiji Sandžaka i statusu Bošnjaka, kao autohtonom narodu u Srbiji.

Ugljanin je pojasnio da njegov zamjenik ima zadatak da "od opštenarodnog pokreta napravi demokratsku instituciju koja radi po Statutu stranke".

Sulejman Ugljanin, aktuelni predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predsjednik je SDA Sandžaka od njenog osnivanja, 29. jula 1990. godine.


(TBT)