HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Irak potpisao vojni pakt sa Iranom

27.07.2017. u 02:19

GLOBAL

Dogovor Teherana i Bagdada vjerovatno će izazvati buru reakcija u Washingtonu, prije svega u Bijeloj kući koja postepeno pojačava retoriku protiv Irana


FOTO: (Reuters)

Iranski ministar odbrane Hossein Dehghan i njegov irački kolega Erfan Mahmoud al-Haj Ali, potpisali su sporazum o odbrambenoj suradnji na sastanku u Teheranu. 

Cilj pakta je da poboljša vojnu saradnju dvije zemalja po pitanju borbe protiv terorizma, sigurnosti granica, logistike, obuke, tehničke i vojne podrške. 

Dogovor Teherana i Bagdada vjerovatno će izazvati buru reakcija u Washingtonu, prije svega u Bijeloj kući koja postepeno pojačava retoriku protiv Irana od kada je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika prije pola godine. 

Osim toga, Kongres je nedavno usvojio novi paket sankcija Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji, a State Department u svom godišnjem izvještaju označio je Teheran kao glavnog globalnog sponzora terorizma.

Međutim, šiitske milicije koje uz podršku Irana ratuju u Iraku i Siriji protiv Islamske države, jedne su od glavnih borbenih jedinica u borbu protiv terorista, praktično rame uz rame sa sirijsko-kurdskim snagama koje podržava SAD. 

Zbog toga, Washington je zabrinut da će Iran zauzeti previše čvrstu poziciju u Iraku u kom već ima značajan utjecaj - vojno, zahvaljujući milicijama, i politički. 

Iako dvije zemlje imaju istoriju punu krvavih sukoba, ovaj sporazum označit će možda početak nove ere u kojoj će umjesto da se bore jedna protiv druge, dvije vojske sarađivati na strateškom novou. "Razvijanje saradnje i razmjena iskustava u borbi protiv terorizma i ekstremizma, graničnoj bezbednosti, obrazovnoj, logističkoj, tehničkoj i vojnoj pomoći nalaze se među tačkama memoranduma", prenijela je iranska državna agencija IRNA.

(TBT, Newsweek.rs)