TROMEĐA KOJA JE NASLUTILA SVE: "Drugovi, da li se to nama zemlja raspada?"

22.07.2017. u 09:34

REGIONAL

Ima još jedna interesantna "tromeđa": Hrvatske, BiH i Crne Gore (Herceg Novi, Dubrovnik, Neum). Naravno, i ona je u ratu maler, od ubijanja do bizarnih scena ratnog primitivizma kao što je kupanje rezervista u bazenu Tereze Kesovije


FOTO: (Profimedia)

I u analima eks YU prostora "tromeđa" ima posebno mjesto. Formalno, to je tačka dodira - onomad tri republike, a danas tri države ili entiteta, dok je u životu i ideologiji tromeđa nešto mnogo više. Nečija komparativna prednost, ili mana, u zavisnosti od toga da li je rat ili mir. Uzmimo, ilustracije radi, jednu tromeđu iz doba mira - onu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine - na linijama od Priboja do Goražda, od Bijelog Polja do Foče, od Rudog i Višegrada do Pljevalja i Sjenice.

Na "tromeđi" se svašta naslućivalo. Aktuelni urednik informativnog programa RTS Nenad LJ. Stefanović, početkom osamdesetih bio je na praksi u Titovom Užicu kao početnik "Večernjih novosti" i otkrio je aferu da je zbog nesinhronizacije "Rakete" i "Centrotransa" iz Foče, nekoliko sela sa tromeđe odsječeno od svijeta jer nemaju autobusku vezu. Istaknuti državni funkcioner Slavko Šajber mahao je "Novostima" otvorenim na Stefanovićevoj reportaži u Saveznoj skupštini pitajući glasno: "Drugovi, da li se to nama zemlja raspada?" Da, to je onaj Slavko Šajber koji je kao predsjednik Fudbalskog saveza Jugoslavije donkihotski poništio čitavo posljednje kolo Prve lige Jugoslavije u sezoni 1985/86. zbog osnovanih sumnji za namještanje, iako mu je, priča se, moćni Stane Dolanc savjetovao da se ne uvlači u to "vrzino kolo".

Ima još jedna interesantna "tromeđa": Hrvatske, BiH i Crne Gore (Herceg Novi, Dubrovnik, Neum). Naravno, i ona je u ratu maler, od ubijanja do bizarnih scena ratnog primitivizma kao što je kupanje rezervista u bazenu Tereze Kesovije. Ali u miru, posebno danas, to je carstvo "lakih nota" koje raznim "pjesmama Mediterana" i "sunčanim skalama" reintegriše prostor.

Bolje i estradna tromeđa na lakim notama nego na nišanu....


(TBT, Nedeljnik)