PUTIN JE POBIJEDIO U SIRIJI: Trumpova obustava podrške sirijskim pobunjenicima uvela SAD u "rusku zamku"

22.07.2017. u 09:33

ANALITIKA

Obustavljanje operacija pokazuje Trumpovo nastojanje da nađe načine da sarađuje sa Rusijom


FOTO: Trump (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku da obustavi višegodišnji tajni program naoružavanja i obuke umjerenih sirijskih pobunjenika koji se bore protiv snaga predsjednika Sirije Bashara Al Assada.

Rusija je dugo tražila od Sjedinjenih Američkih Država da okončaju taj program Centralne obavještajne agencije (CIA), navodi AP.

Odluku o postepenom obustavljanju programa prenio je list Washington Post. Taj list naveo je, pozivajući se na izjave američkih zvaničnika, da obustavljanje operacija pokazuje Trumpovo nastojanje da nađe načine da sarađuje sa Rusijom.

Taj program pokrenula je administracija Trumpovog prethodnika, Baracka Obame 2013. godine kako bi izvršila pritisak na Assada da se povuče, ali su čak i njegove pristalice dovele u pitanje korist programa pošto je Moskva poslala svoje snage u Siriju dvije godine kasnije.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders i CIA odbili su da komentarišu navode o obustavljanju programa.

Američki zvaničnici i analitičari smatraju da odluka SAD predstavlja veliki ustupak Rusiji. Jedan zvaničnik rekao je čak kako je to "odlučujuća odluka" dodajući da je "Putin pobijedio u Siriji.

Charles Lister, saradnik pri Institutu za Bliski Istok, rekao je kako su SAD "upale u rusku zamku".

"Činimo umjereni pokret otpora sve ranjivijim i ranjivijim... Presjekli smo im vrat", rekao je Lister.

Odluka o prekidu američkog programa obuke i naoružavanja umjerenih sirijskih pobunjenika otvara nove mogućnosti za saradnju Rusije i SAD u ratu protiv terorizma, ocijenio je danas ruski senator Konstantin Kosačev.

"Sigurno da su ovo dugo očekivane i odlične vijesti. Takav preokret bez sumnje stvara nove mogućnosti za rusko-američku saradnju u borbi protiv terorizma u Siriji", rekao je Kosačev, koji je na čelu Komiteta za međunarodne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta.

Kosačev je u poruci na Facebooku napisao da Washington optužuje Rusiju za miješanje u sirijski sukob dok sprovodi "program opremanja i vojnog oučavanja opozicije u suverenoj zemlji s ciljem rušenja režima" predsjednika Bashara Al Assada,prenio je TASS.


(TBT, Agencije)