OTKRIVENI DETALJI KRALJEVSKOG PUČA: Evo zašto je stvarno uklonjen zakonski prestolonasljednik Saudijske Arabije

22.07.2017. u 09:33

GLOBAL

"Kralj se sastao sa Nayefom nasamo. Rekao mu je: 'Želim da odstupiš s prijestolja, ne slušaš savjete da potražiš pomoć'", rekao je izvor


FOTO: Mohammed bin Nayef (Reuters)

Čovjek koji je trebalo da postane sljedeći kralj Saudijske Arabije, Mohammed bin Nayef, primoran je da preda prestolonasljedničku poziciju od strane kralja Salmana bin Abdulaziza zbog toga što je njegovo rasuđivanje pomućeno ovisnošću od lijekova za smirenje, prenela je agencija Reuters.

"Kralj se sastao sa Nayefom nasamo. Rekao mu je: 'Želim da odstupiš s prijestolja, ne slušaš savjete da potražiš pomoć oko svoje ovisnosti koja očigledno utječe na tvoje donošenje odluka", otkrio je izvor blizak Nayefu. 

Novi detalji o neobičnom sastanku Nayefa s kraljem, nakon kojeg je pokrenut de fakto puč u kraljevskoj palati, bili su izgleda jedan od glavnih motiva za reorganizaciju vlasti u ovoj naftom bogatoj zemlji.

Tri izvora iz palate i četiri arapska zvaničnika ispričala su da je Nayef bio veoma iznenađen kada je od njega zatraženo da se povuče. On nije očekivao da će tron uzurpirati mlađi i često impulsivni Mohammed bin Salman, kojeg Nayef krivi za brojne političke greške, kao što su vođenje rata u Jemenu i ukidanje novčanih beneficija u javnom sektoru.

Istovremeno, jedan saudijski visoki zvaničnik rekao je za Rojeuters pod uvjetom anonimnosti da su navodi o Nayefovoj ovisnosti "potpuno neosnovani i netačni, a pritom su i besmislica". "Predstavljena priča (o lijekovima) je čista fanzazija za Holywooud", rekao je zvaničnik.

Njegova izjava, međutim, nije se odnosila na morfin, koji je Nayef uzimao od 2009. kako bi ublažio bol od povrede koji mu je nanio bombaš samoubica kada se raznio ispred saudijske kraljevske palate.

Saudijski zvaničnik rekao je da je Nayef sklonjen sa svoje pozicije zbog nacionalnog interesa, kao i da nije bilo nikakvog "pritiska ili nepoštovanja" prema njemu. On je dodao i da su stvarni razlozi iza tranzicije vlasti povjerljivi.

(TBT, Newsweek.rs)