NAPADI 9/11: Preživjeli pozivaju Theresu May da hitno objavi izvještaj o saudijskom terorizmu

20.07.2017. u 02:38

GLOBAL

Porodice i preživjeli tvrde da britanska premijerka ima priliku objelodaniti informacije o finansiranju ekstremizma


FOTO: Theresa May, kralj Salman (Getty Images)

Preživjeli napada 9/11 poslali su pismo premijerki Theresi May pozivajući je da hitno objavi izvještaj britanske vlade u vezi sa saudijskim finansiranjem islamističkog ekstremizma u UK-u.

Prošle sedmice je britanska ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd kazala da izvještaj nije objavljen „zbog obima ličnih informacija koje sadrži i radi nacionalne sigurnosti“. Caroline Lucas, iz Stranke zelenih, navela je da je odbijanje objavljivanja izvještaja povezano sa neradim kritiziranjem kraljevine s kojom Britanija već dugo održava bliske strateške i ekonomske odnose.

Grupa koja predstavlja preživjele napada 9/11 i porodice oko 3000 nastradalih poziva May da iskoristi priliku i objavi izvještaj čak i ako on nije potpun.

„UK sada ima jedisntvenu historijsku priliku da zaustavi ubijanje vehabizmom inspiriranih terorista objavom izvještaja britanske vlade o finansiranju terorizma u UK-u, koje, prema medijskim navodima, u središte krivnje stavlja Saudijsku Arabiju,“ stoji u pismu kojeg je potpisalo 15 ljudi.

„Što se saudijsko suučesništvo više prikriva, terorizam će više i opstajati. Terorizmu se mora stati u kraj; ali ko će ga zaustaviti? Mi tvrdimo da ste u jedinstvenoj poziciji da to učinitie.“

Nadalje: „S uvažavanjem Vas pozivamo da izvještaj odmah objavite, dovršen ili nedovršen. Molimo Vas da imate u vidu sve sve žrtve terorizma kojeg sponzorira Saudijska Arabija, njihove porodice i preživjele u UK-u i širom svijeta.“

Sharon Premoli, jedna od autorica pisma, bila je na 80. spratu Sjevernog tornja WTC-a kada jprvi avion al Qaede udario. Ona je jedna od onih koji žele tužiti Saudijsku Arabiju i čvrsto je uvjerena da se napadi ne bi desili bez njezine podrške.

Premoli, iz Vermonta, kaže da ona i drugi preživjeli već 16 godina prate trag novca i uvijek završe na samom izvoru – Saudijskoj Arabiji.

Primjerci pisma su poslani vođi laburista Jeremyju Crobynu, zamjenici ministrice unutrašnjih poslova Diane Rudd i samoj ministrici Amber Rudd, te Kimu Darrochu, britanskom ambasadoru u Washingtonu.

Premoli je kazala da je američka vlada aktivno uključena u zataškivanje uloge Saudijske Arabije. Ddoala je sad SAD i UK promoviraju bliže odnose s Riyadom i prodaju oružja. Kaže da se oružje sada koristi za destrukciju neviđenih razmjera u Jemenu.

Iako je 15 od 19 napadača na New York i Washington bilo iz Saudijske Arabije, vlada je uvijek poricala svoju ulogu. U izvještaju komisije stoji da „nije pronađen nikakav dokaz da je saudijska vlada kao institucija finansirala organizaciju niti su to činili viši saudijski zvaničnici pojedinačno.“

Početkom proljeća je podnesena tužba u New Yorku u ime poroduica 850 poginulih i 1500 ranjenih ljudi.

U tužbi se traži neodređena novčana odšteta i navodi se da je Saudijska Arabija podržavala Al Qaedu na četiri ključna načina – kroz dobrotvorne organizacije, povezane s vladom, koje su vodile kampove za obuku, direktnim finansiranjem terorističke grupe Osame bin Ladena, obezbjeđivanjem pasoša napadačima i kroz terensku podršku napadačima 18 mjeseci prije napada.

„9/11 se ne bi mogao desiti bez saudijske podrške Al Qaedi,“ kaže glavni advokat Jim Kreindler.

Mnogi vjeruju da Britansija i SAD dijele dugu prošlost promoviranja i korištenja islamističkih ekstremista kada to odgovara njihovim strateškim, ekonomskim ili vojnim ciljevima. Mark Curtis, historičar i autor knjige Tajni poslovi: Brtianski dosluh sa radikalnim islamom, nedavno je napisao da je uloga Saudijske Arabije u promoviranju vehabizma poznata decenijama.

„Britanske elite su savršeno svjesne podmukle uloge koju Saudijska Arabija igra u podsticanju terorizma,“ kazao je.

Ovo nije prvi put da je britanska vlada nastojala da zaštiti strateške veze sa Saudijskom Arabijom prikrivajući sramotne ili kompromitirajuće informacije.

2006. je Tony Blair zaustavio veliku kriminalističku istragu o navodnoj korupciji britanskog oružanog giganta BAE Systems i podmićivanju pripadnika saudijske kraljevske porodice nakon što je odlučeno da bi njezin nastavak ugrozio birtansku nacionalnu sigurnost – isti izgovor koji je navela Rudd.

U napadima 2001. su ubijeni ljudi iz cijelog svijeta. Pored više od 2600 američkih žrtava, nastradalo je 372 državljana drugih država, a 67 njih je bilo iz Velike Britanije.

Parlamentarka Caroline Lucas je u izjavi kazala: „Potpuno podržavam preživjele u njihovom obraćanju premijerki May i pozivu da objavi izvještaj. Vladino odbijanje njegovog objavljivanja, kao i nesuvisla izjava u vezi s ovim pitanjem, sasvim su neprihvatljivi.“

„Vlada priznaje da je inozemno finansiranje značajan izvor prihoda za neke ekstremističke grupe ovdje u Britaniji – ali oni neće javno reći otkud novac dolazi. Grupa preživjelih 9/11 ima pravo zahtijevati odgovore... I nadam se da će Theresa May obratiti pažnju na ovo.“

(TBT, Independent)