CIONISTI PUCAJU NA MUSLIMANE DOK SE MOLE: Izraelska policija ranila imama Al Akse

20.07.2017. u 02:38

RELIGIJA

Izraelske snage sigurnosti su prvo nasrnule na vjernike koji su klanjali jacija-namaz u blizini ulaza u Al Aksu, a potom i na imama koji je pritom ranjen


FOTO: Sabri (AA)

Izraelska policija je u napadu nakon jacija-namaza ranila imama kompleksa Al Akse Ekrima Sa'ida Sabrija.

Izraelske snage sigurnosti su prvo nasrnule na vjernike koji su klanjali jacija-namaz u blizini ulaza u Al Aksu, a potom i na imama koji je pritom ranjen.

Izraelske snage su nasrnule na Palestince koji su klanjanjem namaza ispred ulaza vjerskog kompleksa protestovali odluku Izraela o postavljanju detektora metala na ulaze u Al Aksu.

Pripadnici izraelskih snaga su upotrebom prekomjerne sile pokušali rastjerati okupljene vjernike među kojima se nalazio i imam Al Akse koji je pritom ranjen gumenim metkom.

Palestinski Crveni polumjesec je potvrdio da je imam Sabri prebačen u bolnicu al-Makassed koja se nalazi u Istočnom Jerusalemu.

Još uvijek niko od ljekara nije zvanično govorio o zdravstvenom stanju imama Al Akse.

Crveni polumjesec je dodao da je u istom napadu na ulazu Al Akse ranjen veliki broj osoba, među kojima se nalaze i osobe s teškim povredama.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al Akse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.


(TBT)