STRATEŠKO STRPLJENJE I INTERES: Zašto Rusija nije zabrinuta oko sjevernokorejskih nuklearnih projektila

20.07.2017. u 02:37

GEOPOLITIKA

Kada je u maju sjevernokorejski projektil pao blizu ruskog grada Vladivostoka, Bijela kuća je izdala saopćenje: "S obzirom da je projektil pao tako blizu ruskoj zemlji - tačnije, bliže Rusiji, nego Japanu - predsjednik pretpostavlja da Rusija nije zadovoljna"


FOTO: Vladimir Putin (AP)

Otkad je Sjeverna Koreja 4. jula prvi put uspješno testirala lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila, Trumpova administracija pokušava pridobiti prije svega Kinu, ali i Rusiju za rješavanje krize na Korejskom poluostrvu.

Kada je u maju sjevernokorejski projektil pao blizu ruskog grada Vladivostoka, Bijela kuća je izdala saopćenje: "S obzirom da je projektil pao tako blizu ruskoj zemlji - tačnije, bliže Rusiji, nego Japanu - predsjednik pretpostavlja da Rusija nije zadovoljna".

U stvari, Moskva uopće nije zabrinuta oko sjevernokorejskih projektila, iako bi preferirala denuklearizirano poluostrvo. Rusija vjeruje da su pregovori s Pjongjangom, koji bi garantirali opstanak režima Kim Jong Una jedino rješenje za krizu. Moskva podržava ograničenja sjevernokorejskog nuklearnog programa, ali je protiv sankcija i promjene režima.

Prema tim stanovištima, Rusija  i Sjedinjene Države su suprotstavljene, što predstavlja možda ključnu prepreku međunarodnim naporima rješavanja krize.

Jedan od glavnih motiva ruske politike prema Sjevernoj Koreji je, očekivano, interes. U isto vrijeme kada je lansiran projektil koji je pao blizu Vladivostoka, otvorena je i nova linija trajekta koja vodi o Sjeverne Koreje do ruskog lučkog grada. Veliki broj sjevernokorejskih studenata se obrazuje u Rusiji, kao i hiljade fizičkih radnika koji su zaposleni pretežno na dalekom istoku zemlje. 

Osim toga, dvije zemlje trguju ugljem i naftom, što je veoma važno za energetski siromašnu Sjevernu Koreju. Dakle, ukidanje sankcije donijelo bi Kremlju dodatnu zaradu od trgovine i monopol na praktično novom tržištu. 

S političke strane, ruski predsjednik Vladimir Putin svakako posmatra dinastiju Kim kao čudnu, ali s druge strane i racionalnu. Pjongjang je svjestan da bi lansiranje nuklearnog projektila na bilo koju drugu zemlju izazvalo momentalni protivudar SAD koji bi uništio i režim i zemlju. Iz ruske perspektive, hladnoratovska logika nuklearnog odvraćanja funkcionira sasvim dobro za SAD i Sjevernu Koreju. 

Takav "strateški balans" odgovara i Moskvi i Pekingu, koji ne žele da vide kraj režima i ujedinjenu Koreju naklonjenu Sjedinjenim Državama i NATO-u. Upravo razmještanje protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji predstavlja jedan od glavnih uzročnika kako krize đPjongjanga i Seula, tako i jednu od glavnih tačaka neslaganja Wasingtona s jedne, i Moskve i Pekinga s druge strane.

(TBT, FP, Newsweek.rs)