IGRA MATU PARLOVA Štimac: I okorjeli kriminalci vole biti pored finih ljudi

18.07.2017. u 10:11

KULTURA

Slavko Štimac kaže da je kinematografija njegov život i da mu, kada se osvrne na 45 godina dugu karijeru, prvo padne na pamet - zar je stvarno prošlo toliko godina. "Pomislio bi čovjek da sad imam ko zna koliko godina, a ja sam u stvari tad bio vrlo mali. Jedanaest godina"


FOTO: Štimac (Nedeljnik)

"Zahvaljujući dobroti i ljubavi - ljubav je stvaranje - mi postojimo. To je živototvorni princip. A mržnja je destrukcija", rekao je u razgovoru za Blic glumac Slavko Štimac, i dodao da i najokorjeliji kriminalci vole da budu u prisustvu dobrih, finih ljudi.

Štimcu je nedavno uručeno prestižno priznanje za doprinos evropskom filmu, a on kaže da je kinematografija njegov život i da mu, kada se osvrne na 45 godina dugu karijeru, prvo padne na pamet - zar je stvarno prošlo toliko godina.

"Pomislio bi čovjek da sad imam ko zna koliko godina, a ja sam u stvari tad bio vrlo mali. Jedanaest godina", rekao je glumac.

Djeca se, kako je dodao, ne igraju pred kamerom, već rade kao odrasli ljudi.

"Nije tačno da se dijete igra pred kamerom i slika se. Ne. Radi! Brzo sam učio idući iz filma u film i radeći sa starijim kolegama", dodao je Štimac.

On se osvrnuo i na snimanje filma "Tamo i natrag" Aleksandra Petkovića kada je, kao osamnaestogodišnjak, sa Milenom Dravić šetao Parizom.

"Kako je onda jedna divna ličnost, sjajan čovjek. Velika, velika glumica od koje se toliko toga dalo naučiti, prava diva, a tako diskretna, decentna", istakao je Štimac.

Glumac ovih dana na Brionima radi predstavu u kojoj igra Mate Parlova. Parlov je bio, istakao je Štimac, veliki šampion i heroj u čitavoj Jugoslaviji.

"Nije to samo Mate koji se znoji u ringu i dijeli nokaute nego i čovjek koji voli i poznaje poeziju, zanimljiva ličnost, veoma plemenitog a čvrstog karaktera. Čestit i iskren", rekao je glumac i dodao da Parlov nije bio heroj samo zato što je bio šampion, već i zbog načina na koji je boksovao.

"Čisto, besprijekorno, dokazivao koliko je boks, ili koliko može biti, plemenita vještina. Kao i način na koji je živio kao čovjek na svjetskom tronu - a živio je isijavajući diskretnost, skromnost, dostojanstvo. Zato su ga ljudi voljeli.


(TBT)