DETEKTOR CIONIZMA Izrael otvorio vrata kompleksa Al Akse

18.07.2017. u 10:11

GLOBAL

Iako su izraelske vlasti otvorile jedan od ulaza za posjetioce kompleksa Al Akse, stotine Palestinaca negoduje zbog uvođenja novih kontrola u vidu detektora za metal i kamera na kapijama kompleksa


FOTO: (AA)

Vlasti Izraela su jučer u popodnevnim satima otvorile jedan od ulaza u kompleks Al Akse, a otvaranje i preostalih ulaza se očekuje nakon postavljanja detektora za metal koji su uvedeni kao nova mjera kontrole za posjetioce.

Nakod što su u petak okupirale kompleks Al Akse i zabranile ulazak vjernicima i turistima, izraelske snage sigurnosti otvorile su kapiju Al Asbat i uz dodatne kontrole puštaju posjetioce u kampus.

Izraelske vlasti puštaju posjetioce u kampus bez ograničenja kada je u pitanju njihova starost. Ranije je izraelska policija nerijetko zabranjivala ulazak muslimanima mlađim od 40 ili 50 godina.

S druge strane, nekoliko stotina muslimana se protivi uvođenju novih kontrolnih mjera na ulazima u kompleks Al Akse, pa su danas odbili proći kroz postavljene detektore metala, a među njima je bio i direktor Al Aksa vakufa Omer al-Kiswani.

Negodujući uvođenje novih kontrolnih mjera, mnogi Palestinci su podne-namaz klanjali ispred kompleksa Al Akse.

Izraelske snage su u petak blokirale Al Aksu i zabranile ulazak muslimanima u taj sveti kompleks. Prvi put su Palestinci džumu-namaz klanjali van kompleksa Al Akse još od 1967. godine kada je Izrael okupirao Jerusalem. U petak su izraelske snage ubile trojicu Palestinaca kod Al Akse, a u neredima su poginula i dva izraelska policajca.


(TBT)