UZROK KATARSKE KRIZE? "Za pet godina očekujte VELIKU SMJENU na globalnoj sceni interesa"

17.07.2017. u 08:40

GEOPOLITIKA

Amerika će prestići Australiju i Katar u izvozu tečnog prirodnog gasa, i tako postati najveća izvoznica ovog derivata do 2022. godine, saopćila je Internacionalna energetska agencija.


FOTO: (Reuters)

Prema prognozama ove agencije, više od polovine proizvedenog prirodnog gasa bit će konvertirano u tečni, namijenjen za izvoz.

- Američki izvori gasa iz škriljaca ne pokazuju znake da će se uskoro istrošiti, a efekti su pojačani većom potrošnjom tečnog gasa - rekao je Fatih Birol, izvršni direktor agencije, prenio je RT.

Amerika je već prva na spisku proizvođača prirodnog gasa, sa 890 milijardi kubnih metara do 2022. godine, što je više od petine globalne proizvodnje.

Da bi povećala potražnju za izvozom, SAD u Texasu grade tri glavna terminala za tečni gas, i tako će duplirati broj luka koje se trenutno koriste. Prema izvještaju potražnja će porasti pod utjecajem razvoja industrije. Agencija je dodala i da su cijene umanjene povećavanjem kapaciteta, što će privući nova tržišta, poput Pakistana, Tajlanda i Jordana.

Agnecija je pomenula i Katarsku krizu, s obzirom da je Katar najveći izvoznik gasa na svijetu, zbog čega su poremećene već ustaljene rute snabdijevanja gasom.

Predsjednik Amerike Donald Trump, boravio je krajem maja u Saudijskoj Arabiji, nakon čega je optužio Katar za finansiranje terorizma. Mjesec dana kasnije, zaljevske zemlje potpuno su blokirale ovu državu koja je najveći izvoznik gasa u svijetu, a kriza u arapskom svijetu nije završena ni mjesec i po dana kasnije.

Američki predsjednik također je dan prije G20 samita u Hamburgu, boravio u Varšavi, na samitu zemalja Tri mora, gde je pozvao članice da se priključe američkim gasnim projektima.

- Potražnja za gasom će rasti za 1,6 posto godišnje, narednih pet godina. Potrošnja će do 2022. godine dostići 4.000 milijardi kubnih metara godišnje, a najveći potoršač će biti Kina sa oko 40 posto rasta - navela je agencija.

U svijetu raste broj zemalja koje koriste tečni prirodni gas, sa 15 koliko ih je bilo 2005. godine, na 39 koliko ih ima danas, a očekuje se i dalji rast, posebno u zemljama u razvoju.


(TBT)