AGROGATE: Kako je Ivica Todorić postao Fikret Abdić 21. stoljeća

16.07.2017. u 12:47

BUSINESS

U vrijeme kad je jedan biznis (Agrokomerc) nestajao, drugi (Agrokor) je nastajao. Zajednički imenitelj Abdića i Todorića je - mjenica bez pokrića


FOTO: (Foto-dokumentacija Borbe)

Kad kažem "Agrogejt", mislim na:

a) Agrokombinat

b) Agrokomerc

c) Agrokor

Bilo koji od tri ponuđena odgovora je - tačan. Sve te firme vezane su za velike afere koje su ostale upamćene po posljedicama što su dugo potresale države i društva u kojima su te kompanije poslovale.

Šta je zajedničko ovim firmama?

Generalno, sve tri bavile su se (ili se još bave) poljoprivredom i prehrambenom industrijom, dakle agrobiznisom.

Ali "đavo" je u detaljima".

Prvu i treću spaja prezime Todorić.

Prvu i drugu - proizvodnja jaja.

Drugu i treću - mjenice bez pokrića.

Dvije - Agrokomerc i Agrokor - naročito su postale predmet aktuelnog interesovanja javnosti. Kako je izbila afera Agrokor, krenulo se s pravljenjem paralela i traganjem za zajedničkim "imeniteljima" propasti najveće hrvatske i regionalne kompanije Agrokor i nekadašnjeg socijalističkog giganta Agrokomerc.

Samo usput, više kao neka "fusnota", u aktuelnim razmatranjima spominje se "afera Agrokombinat" čiji je direktor bio Ante Todorić, otac Ivice Todorića. Agrokombinat je izrastao iz poljoprivrednog imanja zagrebačkog Agronomskog fakulteta u veliko društveno preduzeće koje je, između ostalog, ostalo upamćeno po reklamnom sloganu "Svako jutro jedno jaje". Poslije "hrvatskog proljeća" 1971. godine, kao prijatelj kruga oko Franje Tuđmana i braće Veselica, Ante Todorić je osuđen i dobio je četiri i po godine zatvora u Staroj Gradiški.

Presuda se odnosila na pronevjeru šest miliona nemačkih maraka koje je Todorić proslijedio Matici hrvatskoj za kupovinu oružja, a tok novca nikada do kraja nije razjašnjen.

Otkako je ovog proljeća Agrokor, poslovno carstvo Antinog sina Ivice, počeo da se ljulja a naročito od kad je Ivica faktički vlasnički razvlašten, mediji i pojedini analitičari s manje ili više uspjeha trude se da naprave paralelu s čuvenom aferom Agrokomerc koja upravo ovih dana obilježava 30-godišnjicu.

Naravno da je raspad tako velikog poslovnog sistema kao što je Agrokor izazvao toliko veliku medijsku pažnju. Kao zgodna prilika nametnula se paralela sa sličnom privrednom aferom (Agrokomerc) koja je potresala Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju prije trideset godina. Agrokor je bio ne samo država u državi nego i federalna korporacija raširena na područje gotovo čitave bivše Jugoslavije nastala na ruševinama bivše političke federacije čijem je rasturanju Agrokomerc znatno doprinio.

Kao ključni uzroci raspada nekadašnjeg socijalističkog privrednog carstva Fikreta Abdića i doskorašnje poslovne imperije Ivice Todorića najčešće se navode prikrivanje i friziranje realnog stanja firme i preambiciozno zaduživanje kreditima i mjenicama bez pokrića.

Iako su okolnosti i ambijent potpuno različiti, mogu se ipak naći neke naslijeđene, dubinske, mentalitetske sličnosti ali i značajne razlike između afera Agrokomerc i Agrokor i njihovih glavnih aktera. Nesporno je da obojicu krasi - gigantizam. (…)


(TBT, Nedeljnik)