NOVA UPORIŠTA NA BLISKOM ISTOKU: Donald Trump želi da izgradi vojne baze u Siriji i Iraku

15.07.2017. u 02:09

GEOPOLITIKA

U saopštenju Bijele kuće navodi se kako su američke trupe "onesposobljene zakonskim restrikcijama na njihove mogućnosti da prošire vojnu infrastrukturu u Iraku i Siriji"

FOTO: (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava da dobije odobrenje Kongresa za izgradnju "privremenih" objekata u Iraku i Siriji, kako bi olakšali vođenje rata protiv Islamske države.

U saopštenju Bijele kuće navodi se kako su američke trupe "onesposobljene zakonskim restrikcijama na njihove mogućnosti da prošire vojnu infrastrukturu u Iraku i Siriji". Administracija želi da proširi ovlaštenja koja trenutno podrazumijevaju "popravku i renoviranje" objekata, tako da omoguće "privremenu upotrebu objekata od strane trupa, za skladišenje municije i tačku okupljanja kojoj je potrebna adekvatna zaštita".

"Ovi objekti, tačke snabdijevanja i okupljanja, omogućit će izbacivanje Islamske države iz doline Eufrata i pomoći će poboljšanju bezbjednosti na iračkim granicama. Trenutna ovlaštenja ozbiljno ograničavaju manevarske sposobnosti koalicije i njenu mogućnost da brzo odgovori na promjene borbenih uslova", navodi se u saopštenju.

Ukoliko inicijativa Bijele kuće dobije odobrenje Kongresa, SAD će moći da prošire oblast svog djelovanja u Siriji daleko izvan oblasti neposredno oko Rake, gdje su sada američke snage koncentrisane.

Kada se na to doda i baza u dolini Eufrata u Iraku, SAD mogu da ostvare značajno poboljšanje svog položaja na Bliskom istoku u trenutku kada su, barem tako djeluje, i borba protiv Islamske države i sirijski građanski rat u završnim fazama.

Ipak, američke trupe nisu u Siriji na poziv sirijske vlade, zbog čega s pravne strane gledano SAD vode neovlašten, protivzakonit rat. Istovremeno, jedno od glavnih predizbornih obećanja Donalda Trumpa bilo je kraj intervencionističke politike i miješanja SAD u unutrašnja pitanja drugih zemalja, zbog čega je ova odluka Bijele kuće samo još jedna u nizu kontradiktornosti trenutne administracije.


(TBT, Agencije)