CIONISTIČKO BJESNILO: Prvi put od 1969. u džamiji Al-Aqsa zabranjen džuma-namaz

15.07.2017. u 02:09

TEROR

Ovo je zaista vrlo opasan korak. Ovo je otvoren napad na vjersku slobodu i slobodu obavljanja molitve, rekao je direktor kompleksa džamije Al-Aqsa Omar Kiswani

FOTO: (public)

Pripadnici izraelske policije ubili su jutros tri Palestinca za koje tvrde da su pokušali izvesti oružani napad u krugu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu.

Džamija Al-Aqsa je zatvorena, a policija je saopćila da u njoj danas neće biti obavljen džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom.

Direktor kompleksa džamije Al-Aqsa Omar Kiswani za AA je kazao kako je po prvi put od 1969. godine na ovamo u džamiji Al-Aqsa zabranjeno obavljanje džuma-namaza.

“Ovo je zaista vrlo opasan korak. Ovo je otvoren napad na vjersku slobodu i slobodu obavljanja molitve”, rekao je Kiswani, te dodao:

“Jutros oko sedam sati dobili smo informaciju da je izraelska policija ubila tri palestinska mladića. Policija je nakon toga zatvorila džamiju Al-Aqsa, te saopćila kako danas neće biti moguće obaviti džumu-namaz. Okupacione snage zbog navodnih mjera sigurnosti sprečavaju nas u obavljanju namaza. Ne znamo šta se trenutno dešava u džamiji Al-Aqsa."

Kiswani dalje navodi kako se u džamiji trenutno nalazi policija, izraelski zastupnici te ministar za javnu sigurnost.

“Nije nam poznato šta konkretno rade unutra. No, za sve što se desi odgovoni su izraelski okupatori. Izrael koristi ovu situaciju i na taj način planira izmijeniti strukturu džamije Aqsa. Ekstremno-desničarska izraelska vlada sve to koristi”, dodao je Kiswani, te uputio poziv da se muslimanima dozvoli da danas obave džumu-namaz u džamiji Al-Aqsa.

“Ne prihvatamo njihove korake, ovo je otvoreno nasilje”, rekao je Kiswani.

S druge strane, jerusalemski muftija Sejh Muhammed Husein pozvao je sve muslimane da se okupe oko zidina Starog grada kako bi obavili namaz.

Izraelska Crvena Davidova zvijezda jutros je saopćila da su ranjena trojica Izraelaca, među kojima dvojica njih teže. Lokalni mediji navode da se radi o izraelskim policajcima.

Osim toga, blokirani su ulazi u dio grada u kojem se nalazi džamija Al-Aqsa. Na ulazima u grad nalazi se veliki broj izraelskih policajaca, a iznad grada je viđen i helikopter.

(TBT)