NAJOPASNIJI ČOVJEK BLISKOG ISTOKA Ko je "ratoborni princ" kojeg sumnjiče za BLOKADU KATARA

15.07.2017. u 02:08

GEOPOLITIKA

Princa Muhamed bin Salman (31), kojeg je kralj Saudijske Arabije prije manje od mjesec dana proglasio za prijestolonasljednika, Zapadni mediji opisuju kao "najopasnijeg čovjeka na Bliskom istoku"


FOTO: Bin Salman (Youtube)

Princa Muhamed bin Salman (31), kojeg je kralj Saudijske Arabije prije manje od mjesec dana proglasio za prijestolonasljednika, Zapadni mediji opisuju kao "najopasnijeg čovjeka na Bliskom istoku". Kritičari ga optužuju da je nagomilao silno bogatstvo, ali kažu da "nije novac ono što ga pokreće, već moć".

Salman je na prvom mjestu u redu za tron zamijenio Monhameda bin Najefa, koji je na to mjesto imenovan 2015. godine. Kada postane kralj, bit će prvi saudijski vladar koji nije sin osnivača države kralja Abdula Azita Al Sauda.

Ratoborni princ, kako ga još nazivaju, uvijek je imao vidljivu ulogu u vladi Saudijske Arabije i nastavio je sa obavljanjem funkcije ministra odbrane. Njegovo imenovanje je viđeno kao dio strategije države koja se sprema za sumrak naftnog doba.

- Kraljev sin nema lično i političko iskustvo. Ali je gladan vlasti i vjeruje da je rat pravo sredstvo za širenje vlasti - rekao je po njegovom imenovanju Abdel Motaleb el Huseini, politikolog i stručnjak za Bliski istok.

"Politički kockar"

U kuloarima na Bliskom istoku, govori se da upravo on drži u rukama sve poluge vlasti. Protivnici ga opisuju i kao ambicioznog, impulsivnog, nepredvidivog i oportunistu.

Njemačka obavještajna služba ga je svojevremeno opisala kao "političkog kockara", koji destabilizuje arapski svijet.

Sa samo 29 godina postao je najmlađi ministar odbrane na svijetu i svoju zemlju je gurnuo u brutalan rat sa Jemenom. U lošim je odnosima sa Iranom, a smatra se da je on bio i glavni inicijator blokade Katara.

Pojedini Zapadni analitičari ocjenjuju da je upravo novi princ odgovoran za promjenu kursa ranije uzdržane vojne politike Saudijske Arabije, a da mu je "vjetar u leđa" dala podrška iz Washingtona.

Donaldu Trumpu je prije oko dva mjeseca u Rijadu priređen kraljevski doček, a također je dogovorena i prodaja američkog oružja vrijednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu. Ovaj paket odbrambene opreme i usluga, kako je navela Bijela kuća, predstavlja podršku dugoročnoj bezbjednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svjetlu iranskih prijetnji.

U svakom slučaju, ostaje da se vidi šta će novi prijestolonasljednik donijeti Saudijskoj Arabiji i kakve će biti njegova spoljna politika.

Pristalice mladog princa vide kao "spasioca države" i ključnog reformatora. Zagovornik je modernizacije zemlje, a jedan od prioritetnih zadataka mu je smanjivanje zavisnosti saudijske ekonomije od nafte.


(TBT)