OD VLADIVOSTOKA DO TREBEVIĆA: Evo šta se krije iza formiranja PRAVOSLAVNE OSOVINE…

12.07.2017. u 07:50

ANALITIKA

Bugarski ministar za saobraćaj i komunikacije Ivajlo Moskovski i grčki ministar za infrastrukturu, saobraćaj i mreže Hristos Spirtzis dogovorili se o stvaranju „transportnog multimodalnog koridora“ između dvije države, koji povezuje bugarske luke Varnu i Burgas sa Kavalom i Alekandroupolisom, prenosi „Fokus“ bugarska novinska agencija.


FOTO: (public)

U Solunu 6.7.2017. god., grčka strana je prihvatila bugarski prijedlog da u zajednički plan bude uključena i saradnja sa lukom Ruse.

Na taj način će se postići potpuna multimodalnost koridora i obuhvatit će drumski, željeznički, morski i riječni saobraćaj, a skratit će put do podunavskih zemalja.

U suštini imamo vjernu realizaciju projekta ministra Moskovskog čiji plan percepira potpuno zaobilaženje Bosforskog moreuza kada Erdogan bude povratio punu kontrolu nad pomorskim saobraćajem iz Crnog mora u Egejsko more (ovim bi na prvom mjestu bila pogođena Rusija koja se čitav 19. i 20. vijek borila za slobodan prolaz kroz Bosfor i Dardanele ka toplim morima i za nju je to pitanje od životnog značaja).

Također će „pogurati“ i ruske energetske giganate da ožive gasovod „Južni tok“, a zatim da se očuva ovaj „koridor“ koji će promijeniti tok događaja na Balkanu.

Grčki ministar predložio da se u koridor priključi željeznička veza do luke u Solunu u cilju dospjeća grčkih proizvoda na velika komercijalna tržišta.

Dvojica ministara su se suglasila da je u pitanju projekat sa visokom dodatnom vrijednošću koja će privući investitore sa Bliskog i Srednjeg istoka, iz Kine, Rusije i drugih velikih tržišta.

Drugo pitanje o kome je diskutirano jeste usklađivanje standarda za lučki, željeznički i drumski saobraćaj između dvije susjedne zemlje i dogovoreno da svi dokumenti imaju „jedinstvenu primjenu“ za cijeli koridor. Ovo će smanjiti administrativni teret i značajno olakšati poslovanje.

S obzirom na zajednički stav usvojen, da će dvije zemlje uskoro potpisati Memorandum o suglasnosti za izgradnju koridora Ruse – Varna – Burgas (Pirgos) – Aleksandrupolis – Kavala-Solun, prema susjednoj zemlji.

Gospodin Spirtzis istakao da će Grčka u potpunosti podržati Bugarsku tokom predsjedavanja Evropskim savjetom 2018. god., i nada se da će razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa za sve zemlje u regionu.

Za one koji ne znaju, ovaj „koridor“ postoji od 17. i 18. vijeka i povezuje Rumuniju, Bugarsku, Srbiju i Grčku i ostale podunavske zemalje sa Njemačkom. Zapravo, grčke zajednice u Rumuniji i Bugarskoj kontroliranjem cijele trgovine na Dunavu stekle su preveliku moć i novac, a zatim, nastupanjem nacionalističkih politika nakon intervencije Engleske i Njemačke na hiljade Grka bilo prisiljeno da rasproda svoj biznis i vrati u zemlju ili emigriraju u Sjedinjene Američke Države.

Ovaj koridor, pored svih ostalih, predstavlja projekat od ogromnog geostrateškog značaja i djelovat će kao „zaustavni brijeg“ turskoj ekspanzionističkoj politici ka Balkanu. Moglo bi se reći, da neki ljudi ne mogu da se približe „susjedima“, kao što su Bugarska, Srbija i Rumunija i da stvore ovu „pravoslavnu osu“ ekonomskih, političkih i vojnih interesa… i na taj način realiziraju kao jedino pravo rješenje.

Sa njegovom implementacijom ekonomski odnosi svih gore pomenutih zemalja bili bi vertikalno nadograđeni, dok bi osovina postala konkurentna turskom poslovanju, a politička i vjerska „penetracija“ dodala bi regionu sasvim drugi karakter.

Da bismo to efikasno uradili, potrebno je naći odgovarajuće političke lidere u regionu. Bugarska je započela sa R. Radevom, a u drugim zemljama… kriza će primorati pa… uskoro bit će i tamo.

Turski neo-osmanizam sa svojom politikom posebno prošle godine ubrzao je ove „pokrete“ koji su kopija perioda 1912-13. god. Turska je uspostavila svoju osovinu sa Kosovom, Makedonijom i naravno u Albanijom, a to je nešto što znaju – svi.

Dakle, jedino pravo rješenje za našu cijelu regiju je uspostavljanje što bliskijih odnosa zemalja regiona, a to je zakon da ekonomski savez, uvijek, uspostavlja i vojni (podrazumijeva se). Oni (naši neprijatelji) više će doprinijeti našem ujedinjenju, nego što ćemo se mi samo uspjeti međusobno podijeliti.

(TBT, Vaseljenska)