KAKO SU KOMUNISTI SLUŠALI ROCK Brega: Tone narkotika ulazile su u Jugoslaviju, a samo se znalo za naš hašiš

12.07.2017. u 07:49

LIFESTYLE

Kakav su odnos Josip Broz i cijela komunistička vrhuška SFRJ imali prema rock‘n’rollu? To pitanje, koje bi dalo i odgovor na pitanje kako su tekovine zapadne modernosti našle plodno tlo u socijalističkoj Jugoslaviji može se rasvijetliti kroz jedan bliski susret maršala i maršalovih pojačala.

FOTO: Bregović (Profimedia)

Kakav su odnos Josip Broz i cijela komunistička vrhuška SFRJ imali prema rock‘n’rollu? To pitanje, koje bi dalo i odgovor na pitanje kako su tekovine zapadne modernosti našle plodno tlo u socijalističkoj Jugoslaviji, može se rasvijetliti kroz jedan bliski susret maršala i maršalovih pojačala u koje su se ukopčali članovi benda Bijelo dugme, zabavljajući Tita na jednom dočeku nove godine.

Pisac knjige "Kako smo propevali" Ivan Ivačković navodio je da se sam Tito nikada nije izjasnio o rock‘n’rollu, ali je simpatizirao na neki način tu muziku, iako je rockere nazivao "urlatorima".

Također nemoguće da je neko zvao Bijelo dugme da svira Titu a da se nije konsultirao sa Brozom.

A najveći simbol SFRJ je zasigurno sarajevski bend Bijelo dugme.

"Dugme je bila jedna kapitalistička pojava i zato establišment nije znao šta da radi sa Bregovićevom grupom. Ima s jedne strane najugoslovenskiju grupu, a s druge strane ima jednu kapitalističku pojavu koja zadire u same temelje socijalisitičke doktrine i dovodi ih u pitanje samom svojom pojavom. Međutim, Bijelo dugme je grupa koja je imala ozbiljan sukob sa establišmentom i grupa koja je jedina dala žrtvu tog sukoba a to je pokojni Ipe Ivandić, bubnjar benda", navodio je Ivačković.

To nije bio jedini sukob Bregovićeve ekipe i establišmenta. Poznato je da je vođa Dugmeta morao da iskasapi jedan od svojih najboljih stihova: 'Hrist je bio kopile i jad', a i cenzuriran je omot albuma 'Bitanga i princeza' u čijoj neobjavljenoj verziji ženska noga udara muškarca u testise.

Po svjedočenjima Bregovića njegov band je bio neprestano na radaru. Grupi je na turnejama uvijek za petama bilo odjeljenje za narkotike zato je vođa Dugmeta branio članovima da se upuštaju u kontakte sa maloljetnicima i motanje džointa. Ali je band ipak ošamaren u prvoj velikoj narko aferi socijalističe Jugoslavije kada je u bubnjevima Ipeta Ivandića policija pronašla četiri kilograma hašiša.

Bregović je tada izjavio: "Za čiju se drogu zna? Tone narkotika ulazi u Jugoslaviju a samo se zna za hašiš Ipeta Ivandića".

Kraj Bijelog dugmeta poklapa se sa krajem Jugoslavije. Kad je krenuo rat, Bregoviću su oduzeli jahtu, kuću, stan...

O tome je za Nedeljnik govorio:

"Ja sam u jednom trenutku bio bogata zvijezda. Stan, „jaguar", kuće, brod, vikendice... Ta zadnja turneja Dugmeta bila je mučna i prekinuli smo je. Bilo je ratno stanje. Bez obzira na to koliko rock’n’roll proizvodi neku vrstu nasilja koje emitiraš u publiku, ipak je ovo u publici bilo pravo nasilje kad vidiš prvi put te zastave i čuješ te usklike iz mraka. Nastupali smo u atmosferi koju do tada nisam poznavao. Znao sam da se, kad završim turneju, više neću baviti Bijelim dugmetom već da ću kupiti neku zemlju i da ću biti u penziji na Braču. Imao sam (u tom trenutku) dovoljno na računu da ne moram više raditi. Da nije bilo rata, ja bih pecao ribu na Braču".

(TBT)