TURNEJA PROTIV NASILJA Chalghoumi: Ovdje smo kako bismo rekli da se islam suprotstavlja tim ubicama

12.07.2017. u 07:49

RELIGIJA

Imamima iz Francuske, Belgije, Velike Britanije i Tunisa pridružili su se predstavnici ostalih vjerskih zajednica

FOTO: Chalghoumi, Halter (Reuters)

Deseci vjerskih službenika krenuli su autobusom iz Pariza kako bi pokrenuli europsku turneju po mjestima u kojima su se dogodili napadi kako bi odali počast žrtvama i osudili nasilje.

Imamima iz Francuske, Belgije, Velike Britanije i Tunisa pridružili su se predstavnici ostalih vjerskih zajednica.

Među stanicama turneje su Berlin, gdje se organizatori nadaju susretu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i Bruxelles te Nica.

Povratak u Pariz planiran je 14. aprila, na prvu godišnjicu napada kamionom u Nici.

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za taj napad u kojem je ubijeno 86 ljudi koji su proslavljali Dan Bastille na šetalištu uz more.

Na put krenulo 30-ak imama

ISIL je preuzeo odgovornost i za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu, krajem prošle godine, kada je ubijeno 12 ljudi.

Imam Drancyja Hassen Chalghoumi i francuski književnik Marek Halter stoje iza inicijative za turneju vjerskih službenika.

"Ovdje smo kako bismo rekli da se naša religija i vrijednosti islama suprotstavljaju tim ubojicama", izjavio je imam Chalghoumi.

Na put iz Pariza krenulo je 30-ak ljudi. Očekuje se da će im se tokom turneje pridružiti i drugi čime bi ukupan broj sudionika tog putovanja porastao na 60, prenosi Reuters.


(TBT, Agencije)