ŠTA SE DOGODILO SA AGROKOMERCOM NAKON RATA? Abdić postao ratni zločinac a Carstvo se raspalo

10.07.2017. u 02:13

BUSINESS

Svaki pokušaj privatizacije olupao se o ponovo oživljavan mit o "privrednom gigantu" Agrokomercu i nezamjenljivom "poslovnom svecu" Fikretu Abdiću

FOTO: (Foto-dokumentacija "Borbe", Stromar Zdenko)

Sudbina Agrokomerca devedesetih godina bila je jednako burna, kao njegovog legendarnog osnivača i direktora Fikreta Abdića. Poslije rata pa sve do 2000. godine Agrokomerc je pokrenuo samo deseti dio nekadašnje proizvodnje jer je sva oprema bila zastarjela i zasnovana na neadekvatnim energentima. To je značilo da treba investirati mnogo novca u rekonstrukciju i modernizaciju svih postrojenja i fabrika. Primjera radi, u pokretanje nekad moćne proizvodnju pilećeg mesa trebalo je uložiti deset miliona eura koje Agrokomerc nije imao, strateških investitora nije bilo, pa se stalno očekivalo da država priskoči u pomoć.

Poslijeratnu sudbinu Agrokomerca obilježili su štrajkovi radnika, brojne privatizacione afere i rapidno propadanje kompanije. Predratni direktor Agrokomerca Mirvet Beganović, koji je na toj funkciji bio sve do 1993. godine, kaže da su poslije rata prodavani recepti, proizvodni pogoni, radna snaga, prostor i oprema. Privatni preduzetnici ulazili su u Agrokomerc po političkoj liniji i iznajmljivali prostor, a zatim dizali kredite za koje su zalagali imovinu Agrokomerca.

Ni dvijehiljadite godine nisu donijele revitalizaciju Agrokomerca i nikakav boljitak stanovnicima Velike Kladuše i Cazinske Krajine. Kombinat je ostao zaglavljen između države kao formalnog vlasnika, razvlašćenih nezaposlenih dioničara i sudova koji su tragali za kupcem strateškim partnerom. Na direktorskim mjestima smjenjivali su se kadrovi partija koje su pobjeđivale na izborima. Mumin Pehlić, dugogodišnji radnik Agrokomerca, tvrdi da su sva rukovodstva poslije rata negativno uticala na poslovanje tog kombinata.

Fadil Bihorac, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Agrokomerca, tvrdi, međutim, suprotno i kao najveće krivce vidi - radnike: "Koliko je samo radnika vođeno na evidenciji zaposlenih i obračunavane su im plate, a oni 20 godina nisu ni zavirili u firmu. Onda ti radnici odu s tim listama i tuže firmu, pa hipotekama legnu na vlastitu imovinu i blokiraju račun firme. Ti su radnici s kamatama nakupili dvjesta-trista hiljada konvertibilnih maraka duga, pa ih sada zanima samo da dobiju taj novac, a firma ih uopšte ne zanima. Takvih ima oko 100 i možete misliti o kakvim se ciframa tu radi?"

Svaki pokušaj privatizacije olupao se o ponovo oživljavan mit o "privrednom gigantu" Agrokomercu i nezamjenjivom "poslovnom svecu" Fikretu Abdiću. (…)


(TBT, Nedeljnik)