ZAPADNA CIVILIZACIJA PRED KRAHOM Trump: Došlo je vrijeme da Rusija prekine sa podrškom režimima koji razaraju našu civilizaciju

10.07.2017. u 02:13

GEOPOLITIKA

"Fundamentalno pitanje našeg vremena je ima li Zapad volju da preživi", istakao je Trump

FOTO: Trump (AP)

Donald Trump jučer je izjavio da je zapadna civilizacija u riziku da doživi krah, donoseći poruku o "radikalnom islamskom terorizmu" u Varšavu, glavni grad Poljske koju smatra naklonjenu njegovim nacionalističkim porukama, piše New York Times.

Trump je prekršio tradiciju napadajući američke lidere i domaće bezbjednosne službe dok boravi u inostranstvu, govorio je pred prijateljski nakoljenom poljskom publikom uoči dvodnevnog Samita lidera G20 u Hamburgu.

Iz Varšave je potom odletio u Hamburg gde se susreo sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja, možda, najbolje simboliše duboki skepticizam koji zapadnjački lideri gaje prema Trumpu i njegovoj politici: od stava prema klimatskim promjenama, do sukobljavanja sa Rusijom, nastavlja se u tekstu američkog lista.

U Hamburgu se okupilo 12.000 demonstranata pod parolom "Dobrodošli u pakao" sa ciljem da prekinu samit G20. Desetine policajaca pretrpjelo je manje povrede kada ih je grupa demonstranata napala flašama, palicama i gvozdenim šipkama, a u narednim danima očekuje se da broj demonstranata naraste i na sto hiljada.

Donald Trump održao je govor ispred Spomenika Varšavskom ustanku u poljskoj prijestonici čemu je prisustvovalo više hiljada pristalica vladajuće partije Pravo i pravda, dovedenih iz svih krajeva Poljske.

Trump je Poljake uznemirio podsjetivši na njihovu historiju otpora okupatorima, uključujući nacističku Njemačku i Sovjetski Savez. Nije, međutim, ni spomenuo odnos desničarske poljske vlade prema sudijama i novinarima, kao ni odbijanje da Poljska primi još migranata, što su teme koje uzbuđuju druge evropske lidere. Umjesto toga, hvalio je Poljsku, govoreći da je ona branilac slobode u doba egzistencijalnih prijetnji.

"Fundamentalno pitanje našeg vremena je ima li Zapad volju da preživi", istakao je. "Da li vjerujemo u naše vrijednosti dovoljno da ih branimo po svaku cijenu? Da li poštujemo naše građane dovoljno da zaštitimo naše granice? Da li imamo dovoljno želje i hrabrosti da sačuvamo našu civilizaciju u borbi sa onima koji žele da je unište?"

Kada su ga nešto ranije na konferenciji za štampu pritisli pitanjima o umiješanosti Rusije u američke izbore, rekao je da "niko zapravo ne zna" da li su druge zemlje umiješane, što se razilazi sa stavom američkih obavještajnih službi koje smatraju da Moskva jeste umiješala prste, a da su naređenja došla pravo od Putina. Trump je okrivio Baracka Obamu što nije odmah javno reagovao kada je prošlog ljeta saznao da postoji mogućnost da je neko umiješan u izbore.

"Mislim da je bila Rusija, ali mogao bi da bude i bilo ko drugi iz bilo koje druge zemlje", rekao je.

On je, međutim, iznio do sada najoštriju kritiku na račun Moskve otkada je preuzeo funkciju, pozvavši Rusiju da "zaustavi svoje destabilizujuće aktivnosti u Ukrajini i podršku neprijateljskim režimima poput onih u Siriji i Iranu", i istakavši da bi ona umjesto toga trebalo da se "pridruži zajednici odgovornih nacija u borbi protiv zajedničkih neprijatelja i u odbrani naše civilizacije".

U Poljskoj, za razliku od Hamburga, nije bilo većih demonstracija, iako je bilo nagovještaja da će doći do nemira.

Trumpov govor na trgu Krasinski ispraćen je ovacijama i skandiranjem njegovog imena, a Trump je iskoristio priliku i da uz podršku poljskog predsjednika Dude osudi novinare koji pišu negativno o njemu.

Američki predsjednik kritikovao je CNN, istakavši da ova mreža širi lažne vijesti i tretira ga na "nepošten način", a onda se dotakao i mreže NBC.

"NBC je skoro jednako loš, uprkos činjenici da sam im donio mnogo para sa 'Šegrtom'", dodao je.

Poljski predsjednik izjavio je da su mediji u Poljskoj sada bezbjedni i slobodni, dok su navodno bili ugroženi u vrijeme prethodnih liberalnih vlada dugogodišnjeg poljskog premijera, a sadašnjeg predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska.

On se požalio kako su mediji sada toliko slobodni da čak neki od njih nisu uopšte našli za shodno da zabilježe njegovu posjetu Hrvatskoj.

Pretvaranje javnog televizijskog i radio servisa, kao i nacionalne agencije PAP prvo u državne, a zatim i narodne medije potčinjene vladi, nekritične prema vladajućoj poljskoj partiji Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog, uz ekonomsko gušenje kritičnih privatnih medija, jedna je od glavnih optužbi zbog kojih je Evropska komisija protiv Poljske pokrenula kazneni postupak, zaključuje New York Times.


(TBT)