BBI DEMANTIRA: Ne peremo pare, Bukvić nije moćniji od Izetbegovića i Silajdžića!

06.07.2017. u 01:31

DEMANTIJ

 „Objavljivanjem paušalnog teksta, te iznošenjem i prenošenjem grubih neistina citiranim tekstom nanijeli štetu  koju je BBI Banka trpila i još uvijek trpi“, tvrde advokati Amera Bukvića, direktora BBI banke


FOTO: Bukvić (Avaz)

Obraćam Vam se zahtjevom za objavu ispravke neistinitih informacija koje su objavljene na internet portalu thebosniatimes.ba dana 08.05.2017 pod naslovom „Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo! Latić: Bošnjaci tek imaju problem ;Bukvić je moćniji od Izetbegovića i Silajdžića!“, a sve u skladu sa članom 8.Zakona o zaštiti od klevete FBIH.

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od klevete FBiH zahtijevamo da ovaj demanti bude objavljen bez promjena ili dopuna i to na isti način kako portal thebosniatimes.ba prvobitno objavio navedeni članak .Unatoč opšte poznatim činjenicama koje se svakodnevno prenose putem uglednih medijskih kuća o važnosti kao i značaju održavanja Sarajevo Business Foruma,glavni urednik navedenog portala nastavio je inzistirati na pogrešnim tezama koje su poslužile za plasiranje senzacionalističkih i netačnih navoda članka ,što je čitatelje lista dovelo u zabludu,naštetilo ugledu kako samoj konferenciji Sarajevo Business Forum,tako njenim organizatorima,pokroviteljima i gostima.

Gore označeni glavni urednik objavio je bombastičan i senzacionalistički naslov  „Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo! Latić: Bošnjaci tek imaju problem; Bukvić je moćniji od Izetbegovića i Silajdžića!“ pretpostavljamo sa namjerom da privuče pozornost javnosti cijeneći da u društvenom ambijentu i okruženju u kojem živimo,takvim naslovom očito može privući interes čitateljstva.

Objavljivanje predmetnog teksta ima za cilj da se čitatelji dovedu u zabludu i aludira se da se tvrdnje iz naslova odnose na BBI Banku i lično gosp.Amera Bukvića. Upravo ovakvim objavljivanjem teksta i njegovim posebnim isticanjem sa davanjem senzacionalističkog naslova nesumnjivo je prekoračena granica dozvoljene kritike i sasvim je jasno da se neradi samo o sumnjama,već upravo o teškim i ozbiljnim optužbama koje urušavaju poslovni ugled BBI Banke gosp. Amera Bukvića kao njenog direktora. Glavni i odgovorni urednik portala thebosnitimes.ba, jednu uglednu finansijsku instituciju dovede sa protupravnim radnjama,a da objavljeni tekst nije ponudio niti jednu istinitu činjenicu da bi se ti senzacionalistički naslovi povezali sa tekstom.

Objavljenim tekstom autor i urednik istog nevezanim činjenicama BBI Banku prikazuje kao filijalu druge banke,te kao društvo osnovano od strane neke fondacije,pokušavajući je dovesti u vezu „offshore oazama“ koje u konačnici predstavljaju paravan za pranje novca. Pored toga,na izrazito uvredljiv način se prikazuje način poslovanja, te se sa namjerom ciljano navode činjenice da se tendeciozno povrijede poslovni ugled BBI Banke. Zapravo,činjenice koje je u navedenom članku objavio portal thebosniatimes.ba od 08.05.2017.godine u potpunosti su neistinite i prema intenzitetu i prilikama sredine,te prema prosječnom shvatanju datog vremena i date društvene sredine,uzrokovao je jasno manifestiranu povredu poslovnog i profesionalnog dignitete BBI Banke sa izrazito negativnim posljedicama na njen poslovni integritet.

Objavljivanjem sadržaja predmetnog teksta smatramo da ste zanemarili zahtjeve savremene medijske prakse kao i najvažnije postavke savremene edukacije novinara,te novinarske osnove koje se odnose na imperativ tačnosti,vjerodostojnosti istine pa sve do novinarske etike. Upravo te novinarske osnove predstavljaju neophodan temelj na kojem se treba razvijati multimedijalnost koja se i jučer i danas i sutra traži i zahtijeva od novinara.

Očigledno je da ste objavljivanjem paušalnog teksta,te iznošenjem i prenošenjem grubih neistina citiranim tekstom nanijeli štetu  koju je BBI Banka trpila i još uvijek trpi,pa iz tog razloga zahtijevamo da se objavi demantij ove informacije i javno se ispriča za ovakvo postupanje.


(TBT)