DAYTON JE BIO MILOŠEVIĆEVA POBJEDA! Manolić: Tuđman je više volio Miloševića nego Izetbegovića

06.07.2017. u 06:18

REGIONAL

"Mislim da je Tuđmana dosta vezao osjećaj onog života u Beogradu, da je on tamo stvorio široka poznanstva, prijateljstva, i taj duh ga je nekako u određenim momentima činio toplijim prema toj sredini nego prema Sarajevu", riječi su Josipa Manolić "tvorca hrvatske države"

FOTO: Milošević, Tuđman, Izetbegović (Profimedia)

Mnogo i često se govorilo o "privatnoj diplomatiji" koju su tokom ratova devedesetih održavali predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević, o viskijima u Karađorđevu, "crvenoj liniji" koja je spajala njihove kabinete. Jedan od svjedoka tih drugovanja bio je i Josip Manolić, jedan od osnivača HDZ-a i prvi premijer nezavisne Hrvatske, koji se sa Tuđman razišao još tokom trajanja rata u Bosni.

Pitanje podjele Bosne je opterećivalo hrvatski vrh tih godina, a Manolić je godinama kasnije shvatio da su te zakulisne radnje "možda bile i najveća greška" Tuđmanove vlasti.

Upravo ti dogovori na relaciji Milošević-Tuđman, s ove historijske tačke intrigantni su, pogotovo jer svjedoci kažu da Tuđman sa Izetbegovićem nije imao toliko bliske odnose.

Manolić je u svojevremeno u intervjuu za Nedeljnik govorio o navodima da je Tuđman pomagao Srbima u Bosni za vrijeme "blokade na Drini"...

"Mate Boban je bio sklon toj suradnji, ali mi smo ipak procijenili da je sačuvati Bosnu kao cjelovitu državu korisnije za čuvanje trajnog mira na ovim prostorima. Korisnije nego da dobijemo Srbiju koja je u ratu protiv nas, i s te strane nam je prijetila manja opasnost nego iz Bosne od strane muslimana. Iako su ti odnosi Tuđmana i Izetbegovića bili uvijek hladni. Nikada nisam odgonetnuo otkud tolika netrpeljivost", rekao je Manolić.

"Sa Miloševićem je bio, može se reći, topliji. Mislim da je Tuđmana dosta vezao osjećaj onog života u Beogradu, da je on tamo stvorio široka poznanstva, prijateljstva, i taj duh ga je nekako u određenim momentima činio toplijim prema toj sredini nego prema Sarajevu. Dejton je, na kraju, ipak za Miloševića bio povoljan. Za muslimane je bio nepovoljan. I ovo što se dešava sada u Bosni, da ne može stati na noge kao samostalna država, ima korijene u Dejtonu. Dejton je bio Miloševićeva pobjeda."


(TBT)