ZIDINE KOJE ČUVAJU HISTORIJU: Najljepši utvrđeni gradovi svijeta

04.07.2017. u 03:31

CIVILIZACIJA

Prošetajmo kroz pet gradova okruženih zidovima koji vjekovima kriju tajne prošlosti

FOTO: (williamutermohlen.org)

Masivni kameni zidovi su nekad bili posljednja linija odbrane drevnih gradova. Ove nepropusne strukture su izgrađene da zaštite svoje stanovnike od neprijatelja.

Tokom godina, mnogi od ovih gradova su srušeni, ali oni koji su ostali, nastavljaju da štite način života onih koji žive u njima, pružajući stanovnicima mogućnost da ih zidine stare stotinama godina podsjećaju na značajnu prošlost.

Predstavljamo vam pet najpoznatijih i najočuvanijih gradova od kamena, koji se nalaze na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine:

Dubrovnik (Hrvatska)

Atraktivna primorska lokacija i lak pristup aerodromu su već poznati benefiti Dubrovnika, ali se čini da je srednjovjekovni grad postao još popularniji proteklih godina otkako su kadrovi popularne serije Igra prijestola snimljeni upravo u ovom gradu. Srednjovjekovni zidovi koji se protežu skoro 2 km oko Starog grada datiraju iz XVI vijeka, a putevi predviđeni jedino za pješake pomažu da se očuva historijski duh grada.

Iako je turizam donio dosta promjena u Dubrovnik pa su se mnogi stanovnici iselili, a svoje stanove u Starom gradu iznajmljuju turistima, oni koji su ostali su posvećeni očuvanju jedinstvenog načina života koji zidine grada njeguju.

Avila (Španija)

Zidine Avile su izgrađene u XII vijeku kako bi zaštitile stanovnike od sukoba između kraljevstva Kastilja i Leona. Skoro 1.000 godina kasnije, oni i dalje okružuju savršeno očuvan grad, koji je ispunjen gotskim i romanskim crkvama zahvaljujući kojim imate utisak da živite u neispričanoj priči, u Srednjem vijeku.

Ovaj grad se nalazi na 1.117 metara nadmorske visine i najviši je u Španiji.

Karkason (Francuska)

Život unutar zidina dugačkih 3 km u srednjovjekovnoj citadeli ne može, a da vas ne natjera da postanete veliki ljubitelj historije.

Iako unutar grada postoji manje od 50 domaćinstava stalnih stanovnika (mnogi turisti nisu ni svjesni da u ovom gradu žive ljudi), 4 miliona turista posjeti ovu citadelu svake godine.

Jerusalim (Izrael)

Iako su zidovi koji okružuju današnji Stari grad izgrađeni 1500-ih godina, kamen je okruživao ovo historijsko naselje još od biblijskih vremena. Osjećaj da se radi o drevnom gradu, čak i izvan grada, može da se otkrije u starom kamenju od kojeg su izgrađene zgrade, imenima ulica i narodu koji je ovdje već sedam, osam generacija unazad.

Kartahena de Indijas (Kolumbija)

Nekoliko stotina godina nakon Avila, Španija je 1533. godine izgradila još jedan grad od kamena i nazvala ga prema lučkom gradu Kartagena u Španiji.

U ovom gradu mogu da se izdvoje tri cjeline: kvart San Pedro (s katedralomi palatama), San Dijego (u kojem žive trgovci i srednja klasa) i Getsemani (u kojem žive siromašniji društveni slojevi).


(TBT, NG)