SMJENA GENERACIJA: Nafte je sve manje, nove generacije Saudita sve teže podnose rigidni islam

03.07.2017. u 01:54

ANALIZA

Do sada je saudijska monarhija opstajala na nafti, vahabitizmu, savezništvu sa SAD i paktu kraljevske familije i podanika: blagostanje za slobodu i prava. Nafte je sve manje, nove generacije Saudita sve teže podnose rigidni islam, sa Trumpom u Bijeloj kući SAD su sve samo ne pouzdan saveznik, a para je sve manje za blagostanje koje garantuje socijalnu i političku stabilnost i mir


FOTO: (AP)

Prije dvije i po godine, kada se kralj Salman popeo na tron Saudijske Arabije, malo ko je, van Arabijskog poluostrva, poznavao njegovog sina Muhameda bin Salmana. Prošle godine, kada je njemačka obavještajna služba u jednom dokumentu upozorila da je tridesetogodišnji princ nagao, plahovit i izuzetno ambiciozan, mnogi su i dalje vjerovali da će stariji, iskusniji i pouzdaniji brat od strica, Muhamed bin Najef, postati, na kraju, kralj Saudijske Arabije.

Prošle nedjelje, MBS, kako oslovljavaju Muhameda bin Salmana u Rijadu, promovisan je u prvog princa nasljednika i na dobrom je putu da postane prvi unuk, poslije šest sinova, Abdulaziza, da stane na čelo petromonarhije. Međutim, track-record Muhameda bin Salmana u posljednje dvije godine je takav da navodi na zaključak da ćemo prije imati modernog diktatora nego što će Saudijska Arabija biti modernizovana.

Muhamed bin Salman je osmo od trinaestoro djece kralja Salmana. To ga nije spriječilo da se izbori za status omiljenog sina saudijskog suverena. Otkako je postao punoljetan, Muhamed je bio desna ruka svog oca i pratio je njegovu karijeru prije nego što će naslijediti brata Abdulaha na prijestolu. "Dječak-princ" je nadimak koji su poznavaoci kraljevske kuće Saud dali Salmanovom sinu pošto je od samog starta "štrčao" njegov aktivizam, bilo da se radilo o upravljanju provincijom Rijad, ministarstvom odbrane ili kabinetom prvog potpredsjednika vlade.

Imenovanjem svog sina za prvog u nasljednoj liniji za kraljevski prijesto, Salman je napravio drugi presedan u historiji vahabitske monarhije. Prethodno je mlađeg brata Mukrina sklonio sa pozicije prvog u liniji nasljednika trona u Rijadu i na njegovo mjesto postavio sinovca Najefa, pogazivši pravilo da se na saudijskom prijestolu smjenjuju sinovi osnivača dinastije Abdulaziza bin Sauda. Opravdanje za tu promjenu pravila igre pronađeno je u potrebi da se izvrši "podmlađivanje" nasljedničke linije jer je zemlji potrebna svježija generacija vladara budući da je dvije trećine stanovništva ispod 30 godina.

U posljednjih nekoliko decenija u Rijadu su se smjenjivali ostarjeli i onemoćali monarsi, što je doprinosilo jačanju arapske verzije uravnilovke, zaustavljanju neophodnih reformi i tihom urušavanju sistema.

Sa prošlonedjeljnim iznenadnim imenovanjem MBS za princa nasljednika, višegodišnje šuškanje da je kralj Salman "marioneta" u rukama svog omiljenog sina Muhameda dobile su utemeljenje. Sa naknadnom pameću jasno je da je prethodno imenovanje Najefa bilo samo u funkciji pripreme terena i kupovine vremena da ambiciozni Muhamed stvori mrežu sebi odanih ljudi u važnim segmentima aparata vlasti i da zatim u pogodnom momentu bude unapređen u "prvog" nasljednika.

Nisu daleko od istine oni koji tvrde da je u proteklih par dana u Saudijskoj Arabiji izvršena neka vrsta plišanog puča. Sve je brojnija grupa analitičara koji predviđaju da će kralj Salman vrlo brzo abdicirati u korist svog sina Muhameda i tako ubrzati tranziciju.

U prethodne dvije godine MBS je imao takvu medijsku ekspoziciju i akumulaciju funkcija da je zaradio još jedan nadimak - "ministar svega". Bez ikakvog iskustva ili pripreme, sa još nenapunjenih 30 godina, MBS je postao ministar odbrane, ekonomije, finansija, omladine, reformi...

Svoje neiskustvo MBS je maskirao steroidnom aktivnošću u unutrašnjoj i spoljnoj politici. Na unutrašnjem planu lansirao je reformsku agendu nazvanu "Vision 2030" koja bi trebalo da rezultira modernizacijom društva, ekonomije, otvaranjem tržišta rada za mlade i žene, i prije svega, emancipacijom saudijske ekonomije od izvoza nafte i njenih derivata.


(TBT, Nedeljnik)