SRUŠENE NADE ZA PREGOVORE O UJEDINJENJU: Turska odbija povlačenje trupa s Kipra

02.07.2017. u 03:22

GEOPOLITIKA

Turska je na okupiranom sjeveru stacionirala 35.000 vojnika, s porodicama, kao i mnogobrojne koloniste


FOTO: (Reuters)

Turska je u četvrtak odbacila bilo kakvo povlačenje svoje vojske s Kipra, što je jedno od glavnih pitanja nove runde pregovora u Švicarskoj o ponovnom ujedinjenju tog ostrva podijeljenog tuskom okupacijom više od 40 godina, a više od pola vijeka i "Zelenom linijom" razdvajanja dvaju nacionalnih zajednica, koju su postavile UN.

Međunarodno priznata Republika Kipar, gdje je većina kiparskih Grka, podijeljen je turskom vojnom okupacijom njene sjeverne trećine gdje živi turska nacionalna manjina, i gdje je proglašena Turska Republika Sjeverni Kipar (TNRC) koju priznaje samo Ankara.

Turska je na okupiranom sjeveru stacionirala 35.000 vojnika, s porodicama, kao i mnogobrojne koloniste, dok Nikozija, uz podršku Atine, zahtijeva da se trupe potpuno povuku.

Diplomatski izvor je rekao za AFP u Švicarskoj da bi Turska bila spremna da za 80 odsto smanji svoje vojno prisustvo na Kipru.

Ipak, portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova oštro je to demantovao saopštenjem objavljenim u četvrtak: "Izvještaji da će naša zemlja da povuče svoje trupe sa ostrva, kao dio plana od četiri koraka, kao i navedeni procenti, lažni su".

"Nula vojnika, nula garancija - za nas to ne može biti polazna tačka sastanka", rekao je kasnije turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Ne možemo prihvatiti takvu stvar", rekao je on novinarima u alpskom odmaralištu Krans-Montani, gdje se vode pregovori.

On je pozvao pozvao Atinu i Nikoziju da se "probude iz tog sna, da ga se odreknu." Runda razgovora održanih u januaru u Švicarskoj je postigla određeni napredak, ali je ipak u cjelini završena neuspjehom.

Poslije pauze od pet mjeseci, pregovori su pod visokim pokroviteljstvom UN nastavljeni u srijedu u proširenom sastavu. Predsjedniku Kipra Nikosu Anastasijadisu i lideru kiparskih Turaka i "predsjedniku TRNC" Mustafi Akinčiju su se pridružili ministri spoljnih poslova i drugi predstavnici Turske, Grčke i Velike Britanije koje su države-garanti nezavisnosti Kipra iz 1960. godine. Ministar Čavušoglu je rekao da su to "konačni pregovori" i da je "neophodno" dovesti ih do kraja.

"Nećemo beskonačno pregovarati na ovaj način", rekao je on. Ako ovo ne uspije, bit će potreban drugačiji "format" pregovora, rekao je Čavušoglu.


(TBT, Agencije)