8. JULA BIT ĆE „OSMA SJEDNICA“ RIJASETA! Zakazana SJEDNICA Sabora na kojoj će se glasati o OPOZIVU Čengića

29.06.2017. u 02:06

RELIGIJA

Zašto se Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH nije pojavio na bajramskim prijemima koje je reis Kavazović priređivao u Rijasetu IZ-e?


FOTO: Kavazović, Čengić (Mina)

Iako nijedan medij još nije uočio, pa tako nije ni komentirao činjenicu da Hasan Čengić, aktualni predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, nije bio prisutan ni na jednom svečanom prijemu koji je reis Husejn ef Kavazović priredio u čast Ramazanskog bajrama, to je vrlo bitna i znakovita činjenica koja ukazuje na dramatično stanje unutar Islamske zajednice. U najmanju ruku, Čengić je kao predsjednik Sabora IZ-e formalno drugi čovjek, dakle odmah iza reisa, po važnosti funkcije koju obavlja. Zato je prethodnih godina prilikom ovakvih ceremonijalnih prijema uvijek sjedio pored reisa i ravnopravno s njim primao čestitke.

Uočavajući takvu činjenicu i uvažavajući vrijeme kad je Čengić odlučio izostati sa ovakvih prijema, više je nego jasno da nije došlo do pomirenja između njega i reisa Kavazovića nakon što su se izravno sukobili na posljednjoj sjednici Sabora koja se održala nekoliko dana prije ramazana. A kako saznaje naš portal iz krugova bliskih Rijasetu IZ-e, reis Kavazović je već dao nalog službama Rijaseta IZ-e da zakažu sjednicu Sabora 8. jula na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti pitanje opoziva predsjednika Sabora Hasana Čengića. Pošto su mediji već objavili da je prikupljeno dovoljno potpisa sabornika, za očekivati je da će Čengiću biti izglasano nepovjerenje natpolovičnom većinom.

Kako tvrde dobro upućeni izvori u dešavanja u Isamskoj zajednici kriza untar Rijaseta neće biti riješena ni ako Čengić bude smijenjen. Zapravo, za očekivati je da će se teik tada kriza rasplamsati. Jer, ako je personalno reis Kavazović i dobio bitki protiv Čengića, uz pomoć odanih imama, iza Čengića u upravama i drugim službama Rijaseta ostaje vrlo moćna garnitura činovnika, službenika i savjetnika koje je instalirao Čengić. Oni će koliko zbog Čengića, više zbog sebe, ubuduće raditi na ograničavanju utjecaja samog reisa, do izravnih sabotaža i opstrukcija rada Rijaseta kako bi ga primorali da abdicira prije isteka mandata i na njegov mjesto doveli Husejn ef. Smajića, sadašnjeg zamjenika reis-ul-uleme. Radi se o grupi ljudi koji već tridesetak godina drže „sve konce u rukama“ i kontroliraju vrhovne institucije IZ-e preko Rijaseta, Sabora i Fakulteta islamskih znanosti (FIN), a uz pomoć Centrale SDA. Ova grupa je poznata kao bivši „Ljiljanovci“ jer im je nekadašnji nacionalni sedmični list služio kao punkt odakle se ostvarivali svoj utjecaj primarno na Islamsku zajednicu, a potom i na SDA. Oni su svrgnuli i reisa Mustafu Cerića sa trona nakon što su se sukobili sa njim.

Muftije koje su odane reisu Kvazoviću, poput Vahid ef. Fazlovića iz Tuzle, nemaju ni iskustva ni autoriteta da se suprotstave Čengićevoj garnituri vrlo prefriganih i beskrupuloznih činovnika poput Rifata Fetića, Ismeta Veladžića, Zijada Ljevakovića, Mensura Brdara, Dževada Hodžića i drugih bivših profesora GHB medrese; FIN-a i članova „Ljiljana“.


(TBT, N.L.)