DODIK SRBE VODI U DUŽNIČKO ROPSTVO: Sljedeće godine mora vratiti milijardu KM duga

27.06.2017. u 11:44

BUSINESS

Vlada Republike Srpske (RS) traga za rješenjem za otplatu duga tog bh. entiteta. Naime, Ministarstvo finansija RS-a pregovara o reprogramu duga sa komercijalnim bankama, ali ne želi otkriti ko je potencijalni partner


FOTO: Cvijanović (Klix.ba)

Vlada Republike Srpske (RS) traga za rješenjem za otplatu duga tog bh. entiteta. Naime, Ministarstvo finansija RS-a pregovara o reprogramu duga sa komercijalnim bankama, ali ne želi otkriti ko je potencijalni partner.

Dodik ne želi otkriti detalje plana o reprogramu duga

S jedne strane opozicija poručuje da Vlada RS-a nema plan za smanjenje duga, dok predsjednik RS-a Milorad Dodik ne želi da otkriva detalje o novom planu. Upravo je Vlada RS-a, stav je opozicije, najodgovornija za stanje dužničkog ropstva u RS-u. Podržavaju svako rješenje koje je dobro, ali tvrde da Vlada RS-a nema plan kako da bude smanjen dug. Činjenicu da kriju potencijalnog partnera nazivaju kupovinom vremena.


- Sumnjivi partneri sporadični su pokazatelji da Vlada nema kvalitetnih kredibilnih partnera i da se nalazimo u negativnom ekonomskom-socijalnom stanju. Insistirali smo da je potrebno uraditi reprogramiranje, refinansiranje postojećih dugova, jer je nenormalno velike rate u budžetu RS-a nemoguće ispunjavati i živjeti, ako svaka druga marka iz izvornih prihoda prethodnih godina ide za vraćanje kredita. To je apsolutno neprihvatljivo - izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je stanje privrede u RS-u takvo da nema izvora punjenja budžeta.

- U svakom slučaju to je jedna ozbiljna aktivnost koja ne mora biti loša, jer je gotovo neodrživo platiti iduće godine milijardu maraka na ime duga koji je akumuliran i koji će stići na naplatu iduće godine. Zadatak Ministarstva finansija je da nađe finansijsku konstrukciju koja bi omogućila smanjivanje pritisaka na budžet, jer to onda znači da neće biti sredstava osim za plate i kredit i svi će ostati bez onoga što je predviđeno da dobiju u okviru jedne kalendarske godine - objašnjava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema zvaničnim podacima, stanje ukupnog duga RS-a na dan 30. septembar 2016. godine iznosi 5,4 milijardi KM. Koliki je dug za prvih šest mjeseci ove godine, u ovom trenutku nije poznato. Ove godine planirano je zaduženje za dodatnih 608 miliona maraka. Prema projekcijama Vlade, iz budžeta RS-a u ovoj godini trebalo bi vratiti 826 miliona KM duga, a u 2018. čak 967 miliona maraka, što će biti najveća rata za otplatu do sada.


(TBT)