NE ZNA S NOVCIMA: Kako je superbogata legenda svjetskog tenisa doživjela finansijski slom

22.06.2017. u 14:29

TEMPO

Slavni njemački tenisač u problemima zbog bankarskih dugova, iako je samo od tenisa u karijeri zaradio 25 miliona dolara


FOTO: (Getty Images)

Slavni bivši tenisač, a donedavno i trener Novaka Đokovića (s kojim je 'zajedno' osvojio 6 Grand Slam titula), Boris Becker proglasio je bankrot na engleskom sudu.

Razlog je dugovanje prema privatnim bankama koje potražuju naplatu dugova već skoro pune dvije godine, ali sada je engleski sud utvrdio kako 49-godišnji Nijemac nije više kreditabilan da bi mogao vratiti dug.

- Gospodin Becker nije baš sofisticiran kad se radi o finansijama. Zatražili smo još jednu šansu da sve to ispravi jer vraćanje dugova je trajalo duže nego se očekivalo - rekao je njegov odvjetnik John Briggs koji je tražio dodatnih 28 dana odgode kako bi Becker pokušao vratiti dug.

Konkretno, ponudili su da će podignuti hipoteku na nekretninu na Mallorci kako bi namaknuo 6 miliona eura, ali nije poznato bi li to bilo dovoljno za zatvaranje duga. Sutkinja Christine Derrett u svom obrazloženju otvaranja stečaja nije navela visinu duga, osim što ga je opisala “značajno velikim”.

- Gospodin Becker ostavio je dojam čovjeka koji je zakopavao glavu u pijesak. Zaista je rijedak slučaj da tako poznata i uspješna osoba duguje nekome od 2015. godine značajno veliku količinu novca. Nema jasnih dokaza da će gospodin Becker u tih 28 dana namiriti dug banci, a sa sudom se ne možemo igrati - kratka i jasna bila je sutkinja.

Nije je smekšala ni tvrdnja da je danas Becker TV komentator (BBC), odnosno da ima izvor prihoda, a da bi bankrot naštetio njegovom imidžu.

- Na to je trebao misliti ranije. Jako dobro znam ko je Boris Becker, jer sam ga uostalom gledala uživo u Wimbledonu.

Jedan dio odgovora na pitanje gdje su isparili Beckerovi milioni sigurno daje neslavna ljubavna epizoda slavnog tenisača. Becker je naime, trudnu suprugu Barbaru Feltus 2000. godine prevario s ruskom konobaricom Angelom Ermakovom (kasnije je postala supermodel) u jednom japanskom restoranu u Londonu. Usljedila je rastava na koju je potrošio čak 18 miliona dolara.

Becker je i sam javno priznao preljub, otkrivši da 'ni sam ne zna kako je s konobaricom završio u 'ostavi za metle', a svjetski mediji danas navode kako je upravo tada počeo njegov finansijski slom. Nijemac je kasnije priznao i roditeljstvo nad kćerkom Annom koju je dobio iz tog kratkog londonskog susreta s Ermakovom.

'Nestašni Boris' nikad nije skrivao da je u 'karijeri imao puno žena' uz opasku da 'muškarci nisu stvoreni biti u monogamnoj vezi'.

Tako je 2008. godine kratko bio zaručen sa kćerkom svoga menadžera Alessandrom Meyer-Wölden, a godinu dana kasnije oženio je sadašnju suprugu, nizozemsku manekenku Sharlely 'Lilly' Kerssenberg.

Becker, koji inače nije bio na sudu u Londonu, osvojio je prvi od svoja tri Wimbledona sa svega 17 godina i 227 dana (i do danas je to rekord kao najmlađi Grand Slam pobjednik), a u uspješnoj karijeri (ukupno 6 Grand Slam titula, broj 1 na svijetu, dvostruki pobjednik Davis Cupa i ukupno 49 turnira) zaradio je preko 25 miliona dolara.

Nakon karijere bio je eksponiran kroz razne seks-skandale, a bavio se i igranjem pokera (zaradio 90.000 eura), dok je od 2014. bio Đokovićev trener. No, očito sa novcima baš ne zna. Doduše, ova presuda ne znači da će ostati siromah na ulici - jer uz spomenutu nekretninu na Mallorci, ima stanove ili kuće u Münchenu, Monte Carlu, Schwyzu (Švicarska), Londonu i Miamiju.

(TBT)