JOŠ JEDAN POVIJESNI ZLOČIN: Džihadisti raznijeli povijesnu džamiju al-Nuri u Mosulu

23.06.2017. u 05:51

TEROR

Ekstremisti tzv. Islamske države raznijeli su veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, saopćila je iračka vojska.


FOTO: (Hina/Youtube)

Ekstremisti tzv. Islamske države raznijeli su veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, saopćila je iračka vojska.

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "halifat" na područjima Sirije i Iraka.

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki avion.

Još jedan povijesni zločin

"Pripadnici ISIL-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda", saopćila je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protivterorističke jedinice približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u priopćenju.

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofanzivi na Mosul koja je započela u oktobru prošle godine.

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolile uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.

(TBT, Agencije)