FRANCUSKI PREDSJEDNIK NA IFTARU Macron: Dužni smo muslimanima osigurati ravnopravnost

22.06.2017. u 23:26

EVROPA

Francuski predsjednik na iftaru u Parizu istakao kako muslimani imaju pravo slobodno živjeti i upražnjavati svoje vjerske obaveze.


FOTO: Macron (Twitter)

Islamsko vijeće Francuske je u utorak navečer organiziralo tradicionalni iftar u Parizu, kojem je prisustvovao veliki broj francuskih političara i zvaničnika, među kojima su bili i predsjednik te zemlje Emmanuel Macron i ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb.

Macron je, nakon deset godina pauze, kao predsjednik države prisustvovao iftaru CFCM-a.

Posljednji predsjednik na iftaru bio je Nicolas Sarkozy prije tačno deceniju, piše Anadolija.

Pariskom iftaru prisustvovali su i vjerski lideri u Francuskoj, kao i predstavnici diplomatskih misija mnogih država.

I muslimani su žrtve terorizma

U obraćanju prisutnima, francuski predsjednik je istakao kako su islam i muslimani također žrtve terorizma, koji želi zadati duboke rane u odnosima između muslimana i pripadnika drugih vjerskih grupa.

Dodao je da CFCM daje dobar odgovor zagovarajući jedinstvo i solidarnost, a iftar u centru Pariza ocijenio je odličnim primjerom za to.

"U Francuskoj ne postoje muslimani na jednoj, a Francuzi na drugoj strani, već su kao jedno slobodni i ravnopravni. Muslimani imaju pravo slobodno živjeti i upražnjavati svoje vjerske obaveze. Francuske institucije dužne su im to omogućiti", poručio je Macron.

Predsjednik CFCM-a Anouar Kbibech zahvalio se predsjedniku Macronu i drugim visokim zvanicama na odzivu te poručio kako muslimani osuđuju terorizam i kako teroristički napadi nemaju nikakve veze s bilo kojom religijom i vrijednostima.

(TBT)