SVIJET NA IVICI RATA: Rusija suspendirala sporazum o izbjegavanju incidenata sa SAD, najavili obaranje američkih aviona!

21.06.2017. u 02:56

GLOBAL

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je suspendiralo sporazum pošto je američka vojska potvrdila da je jučer oborila avion sirijskih vazdušnih snaga

FOTO: (EPA)

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je suspendiralo koordinaciju sa SAD u Siriji u takozvanim "zonama de-eskalacije" pošto su američke snage oborile avion sirijske vojske.

SAD i Rusija imaju sporazum za izbjegavanje incidenata u vazduhu između aviona dvije vojske koji učestvuju u operacijama u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je suspendiralo sporazum pošto je američka vojska potvrdila da je jučer oborila avion sirijskih vazdušnih snaga nakon što je bombardovao pobunjeničke snage koje su surađuju s Amerikancima.

Rusko ministarstvo je navelo da smatra da taj incident pokazuje da se Washington namjerno ne drži svojih obaveza prema sporazumu o de-eskalaciji.

Svi avioni međunarodne koalicije koju predvode SAD a koji lete zapadno od Eufrata "će biti posmatrani" i "smatrani metama" ruske protivvazdušne odbrane u Siriji, saopćila je ruska vojska.

"Avioni i dronovi međunarodne koalicije koji se nađu zapadno od Eufrata će biti posmatrani i smatrani metama i protivvazdušnih sistema na zemlji i aviona", saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Moskva je optužila Washington da nije upozorio rusku vojsku da će oboriti taj avion, a Associated Press je prenio da je rusko Ministarstvo obrane od SAD zatražilo da obrazloži zašto je avion oboren.

Američka vojska je potvrdila da je američki "F-18 Super Hornet" oborio avion sirijske vlade "SU-22" pošto je ta letjelica bombardirala područja u blizini američkih partnerskih snaga, kod sirijskog grada Tabka.

Američko obaranje vojnog aviona sirijske vlade je korak ka opasnoj eskalaciji i predstavlja akt agresije, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra inozemnih poslova Sergei Ryabkov.

U izjavi ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, Ryabkov je rekao da Moskva upozorava Washington da ne korisiti silu protiv snaga sirijske vlade, prenio je Reuters.

Ryabkov je naveo da se na obaranje sirijskog aviona "mora gledati kao na nastavak američke linije da ne poštuje norme međunarodnog prava".

"Šta je ovo ako ne čin agresije?", zapitao je Ryabkov, prenijela je agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države treba da poštuju teritorijalni integritet Sirije i uzdrže se od unilateralnog djelovanja u toj zemlji, izjavio je prethodno ruski ministar inostranih poslova Sergei Lavrov.

On je također rekao da će se nova runda razgovora o Siriji održati u prijestolnici Kazahstana Astani 10. jula.

"Avion sirijskih režimskih snaga "SU-22" izbacio je u 18.43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki "F/a-18E super hornet" ga je odmah oborio", navedeno je u saopćenju združenih snaga.

Dva sata ranije, snage lojalne predsjedniku Basharu al Assadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Ja'Din, južno od Tabka, stoji u saopćenju.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su protjerani iz grada, prenijela je agencija AFP.

"Letjelica koalicije je potom zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopćenju.

Sirijska vojska je prethodno objavila da su koalicione snage, predvođene SAD-om, oborile sirijski vojni avion kod Rake. Vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Ovo saopćenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao. Dodaje se i da se incident dogodio u popodnevnim satima, prenio je Reuters.

(TBT, Agencije)