TAMPON ZONA NA OKUPIRANOJ TERITORIJI: Izrael direktno pomaže sirijske pobunjenike novcem, hranom, gorivom i lijekovima!

21.06.2017. u 02:56

GLOBAL

Podrška je suštinska i direktna, navodi se u izvještaju, a podrazumijeva novac, hranu, gorivo i isporuke lijekova, zbog čega je nekoliko naoružanih grupa i veliki dio civilne populacije u zavisnosti od pomoći Izraela.


FOTO: (Reuters)

Izrael tajno već godinama pomaže sirijske pobunjenike na Golanskoj visoravni kako bi se održala tampon zona prijateljskih snaga i potisnule snage terorističke organizacije Islamska država i one koje su u savezu s Iranom, navodi Wall Street Journal.

Podrška je suštinska i direktna, navodi se u izvještaju, a podrazumijeva novac, hranu, gorivo i isporuke lijekova, zbog čega je nekoliko naoružanih grupa i veliki dio civilne populacije u zavisnosti od pomoći Izraela.

Američki list zasniva svoje tvrdnje na informacijima koje je dalo nekoliko pubunjenika i oni koji su bliski razmišljanju Izraela.

Izvori su rekli da su tajni poslovi Izraela s pobunjenicima počeli 2013. godine dok je izraelski ministar odbrane bio Moshe Yaalon i da su nastavljeni do danas kako bi se proiranske organizacije, kao što je Hezbolah, držale podalje od granice.

Isti izvori navode da je specijalna jedinica izraelske vojske zadužena da nadgleda operaciju pomoći i da Izrael razmatra situaciju na vrijeme kako bi izdvojio određeni budžet za ta nastojanja.

Borci u Siriji rekli su za Wall Street Journal da je glavna grupa koja surađuje s Izraelom Fursan al-Golan (Vitezovi Golana) i da ona prima oko 5.000 dolara mjesečno, a da nema podršku drugih zapadnih zemalja i nije povezana sa Slobodnom sirijskom vojskom.

"Izrael je stajao na našoj strani na herojski način. Ne bismo preživjeli bez pomoći Izraela", izjavio je portparol grupe Moatasem al-Golani za američki list.

On je rekao da su suradnju počeli ranjeni borci koji su stigli do izraelske granice i molili za pomoć izraelske vojnike koji su govorili arapski. Ranjenici su preneseni na liječenje u Izrael, čime je otvoren tajni kanal.

Pomenuta grupa ima oko 400 boraca i u bliskom je savezništvu s još četiri grupe na sirijskoj strani granice s Izraelom od kojih sve navodno primaju izvjesnu pomoć od Izraela. Za razliku od Vitezova Golana neke grupe imaju koristi od podrške Zapada i povezene su donekle sa Slobodnom sirijskom vojskom, navodi se u izvještaju.

I dok se za medicinsku pomoć Izraela ranjenim Sirijcima koji stignu na granicu znalo od početka grđanskog rata u Siriji, nova informacija, u kojoj se do detalja opisuje podrška Izraela pobunjenicima, mogla bi povećati napetost sa sirijskim vladom i snagama predsjednika Sirije Bashara al Asada.

Izrael i Sirija su tehnički u ratu već decenijama i u izraelskim vazdušnim udarima napadane su snage u Sriji u više navrata. Glavni cilj su bile isporuke oružja libanskom Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsjednika, a protiv izraelske vojske je ratovao više od mjesec dana u ljeto 2006. godine.

Jedan izvor potvrdio je za američki list da novac prelazi granicu u Siriju, ali je rekao da se navodno koristi u humanitarne svrhe. Pobunjenici su to porekli, objasnivši da se fondovi koriste za plate i kupovinu municije.

Izraelska vojska nije htjela komentirati tvrdnje pobunjenika, ali Wall Street Journal piše da je Izrael posvećen osiguranju svojih granica i sprečavanju osnivanja terorističkih grupa i neprijateljskih snaga uz obezbjeđenje humanitarne pomoći za Sirijce koji žive u pograničnom području.


(TBT, Beta)