IZRAEL I SAUDIJSKA ARABIJA Vode pregovore u uspostavi ekonomskih odnosa

20.06.2017. u 13:18

GLOBAL

Kako prenosi britanski The Times, pozivajući se na svoje izvore u Washingtonu i arapskim zemljama, Izrael i SAVEZ NEUMOLJIVIH NERPIJATELJA IRANA: Saudijska Arabija vode tajne pregovore o uspostavi ekonomskih odnosa

FOTO: Ilustracija (public)

Kako prenosi britanski The Times, pozivajući se na svoje izvore u Washingtonu i arapskim zemljama, Izrael i Saudijska Arabija vode tajne pregovore o uspostavi trgovinskih odnosa.

Izvori britanskog lista su naveli da zemlje u početku namjeravaju uspostaviti lokalnu suradnju na razini poduzeća ili odjela. Primjer takve suradnje je sporazum o međusobnom korištenju zračnog prostora za civilne avione obiju država.

The Times navodi da će uspostava partnerskih odnosa između Tel Aviva i Rijada biti početak stvaranja saveza neumoljivih neprijatelja Irana, kojeg optužuju da mijenja dinamiku mnogih sukoba i destabilizira Bliski istok.

Formalno, Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose. Međutim, mediji već duže vrijeme navode zakulisne kontakte između njihovih predstavnika. Naime, krajem jula 2016. je Izrael posjetilo saudijsko izaslanstvo na čelu s umirovljenom generalom Anwarom Eshkijem, što je potvrdio i Times of Israel. Delegacija se sastojala od poslovnih ljudi i znanstvenika, a tijekom posjeta su obišli Jeruzalem, gdje su primljeni od strane generalnog direktora izraelskog ministarstva vanjskih poslova Dora Golda i koordinatora za aktivnosti židovske države na teritoriju Zapadne obale, generala Yoava Mordechaia.

Članovi saudijske delegacije su se tada također sastali s nekoliko zastupnika izraelske oporbe, dok službenih kontakata s predstavnicima Palestinske samouprave nije bilo.


(TBT)