SAUDIJCI SE DISTANCIRAJU OD TURAKA: Odbili ponudu Turske za izgradnju vojne baze

18.06.2017. u 08:12

GEOPOLITIKA

Saudijska Arabija saopćila je da im nije potrebna turska vojna baza, nalik onoj koja se nalazi u Kataru

FOTO: Salman (AP)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan navodno je ponudio Saudijskoj Arabiji da na teritoriji te države izgradi bazu, nedugo nakon što je 2014. počela izgradnja turske baze u Kataru, navodi AFP.

Erdogan je o toj ponudi saudijskoim kralju Salmanu od pre tri godine ponovo govorio protekle nedjelje u intervjuu za portugalsku TV, rekavši da se Saudijci otada nisu izjašnjavali iako su obećali da će razmotriti prijedlog.

Turski parlament je samo dva dana nakon izbijanja krize u vezi sa Katarom ovog mJeseca odobrio slanje vojnika u tursku bazu u toj zemlji.

Turska predvodi napore da se riješi diplomatska kriza koja je započela time što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinule sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.

"Kraljevstvo ne može dozvoliti Turskoj da izgradi vojnu bazu na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju koje je prenijela saudijska državna novinska agencija SPA.

U saopštenju se navodi izjava neimenovanog zvaničnika, koji kaže da Saudijskoj Arabiji "nije potrebna takva stvar", dodavši da su vojne sposobnosti Saudijske Arabije na najvišem nivou.


(TBT, Agencije)