STANOVNICI ISTANBULA ZBUNJENI: Bosfor potpuno promijenio boju

18.06.2017. u 08:10

TEME

Prošlog vikenda uobičajena plava boja vode u Bosforskom moreuzu se iznenada pretvorila u predivnu tirkiznu nijansu što je veoma zabrinulo stanovnike Istanbula.

FOTO: (Profimedia)

Neki su sigurni da je u pitanju zagađenje vode, dok drugi vjeruju u povezanost tirkizne boje Bosfora sa zemljotresom koji je zadesio Tursku u ponedjeljak.

Prošlog vikenda uobičajena plava boja vode u Bosforskom moreuzu se iznenada pretvorila u predivnu tirkiznu nijansu što je veoma zabrinulo stanovnike Istanbula.

Svoju zabrinutost su podijelili i na društvenim mrežama misleći da je u pitanje zagađenje vode, a neki su čak bili ubijeđeni da je promjena boje povezana sa zemljotresom koji je pogodio regiju Aegean u ponedjeljak popodne. 

Naučnici su s druge strane sigurni da nije u pitanju ništa strašno, naprotiv. Profesor sa Univerziteta Hacettepe Ahmet Cemal Saydam kaže da je uzrok promjene boje velika količina mikororganizama Emiliania huxleyi, poznatijeg i kao Ehux. 

„Ovo nema veze sa zagađenjem. Širom Crnog mora se dešava eksplizija Emiliania huxleyi. To je blagoslov za Crno more“, kaže Saydam.

Jedan od najuspješnijih oblika života na planeti, jednoćelijski organizam Emiliania huxleyi je vidiljiv jedino pod mikroskopom. Njegova zapanjujuća prilagodljivost mu omogućava da napreduje u vodama od ekvatora do subarktika. 

Promjenu vode širom Crnog mora je zabilježio i NASA-in satelit Terra. Iz NASA-e kažu da je ova boja vjerovatno zbog rasta posebnih fitoplanktona koji se zovu kokolitofore. 

„Ovaj posebni organizam obložen je bijelim kalcijum-karbonatom, pa kad se pojavi u velikom broju, pretvara vodu u ovakve nijanse“, kažu iz NASA-e.

(TBT, N.G.)