PARLAMENTARNA VEĆINA NE POSTOJI! HDZ neće podržati Vijeće ministara ako nisu uvaženi stavovi RS-a

18.06.2017. u 08:10

POLITIKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom

FOTO: Čović, Dodik (Srna)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom.

Dodik je, nakon sastanka, rekao da je sa Čovićem razgovarao o aktuelnim temama u vezi sa funkcionisanjem institucija na nivou BiH.

“Konstatirano je da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju tih institucija, njihov kredibilitet je značajno urušen i ugrožena je Reformska agenda”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske smatra da je problem u funkcioniranju institucija BiH nastao zbog inertnosti vladajuće strukture na nivou BiH.

“Republika Srpska na nivou BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika na tom nivou”, rekao je on i ponovio da nije prihvatljivo ponašanje srpskih ministara u Vijeću ministara BiH prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Dodik je rekao da je saradnja SNSD-a i HDZ-a dobra i da na pojedinim pitanjima usaglašavaju pozicije, kako bi obezbijedili funkcionisanje institucija na nivou BiH.

“Međutim, očigledno je da će se nastaviti zastoj u funkcioniranju tih institucija”, naveo je Dodik.

Čović je rekao da na nivou BiH nema parlamentarne većine, da BiH kasni na evropskom putu i da je zbog toga neophodno da počne funkcionirati mehanizam koordinacije.

Čović je rekao da su nedopustive izmjene Krivičnog zakona BiH koje su na sjednici Vijeća ministara utvrđene mimo stavova Republike Srpske, te je obećao da  hrvatski ministri neće podržati nijedno zakonsko rješenje u kojem nisu uvaženi stavovi iz Republike Srpske.

Inače, izmjene Krivičnog zakona BiH predložilo je Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je HDZ-o ministar Josip Grubeša.

Podsjećamo, na prijedlog Ministarstva pravde, početkom sedmice Vijeće ministara BiH usvojilo je izmjene Krivičnog zakona kojim se, pored ostalog, uvode kazne od najmanje jedne godine zatvora za širenje mržnje na internetu. Osim toga izmjene zakona podrazumijevaju i kazne od 5 do 10 godina zatvora za one koji negiraju genocid i zločin protiv čovječnosti.

"Ko putem javnih medija, novina, informatičkih sistema propagira nasilje ili mržnju biće sada kažnjen", pojasnio je HDZ-ov ministar pravde Josip Grubeša, koji je formalni predlagač zakonskog prijedloga.

"Ovim zakonom će se novčana kazna u zamjenu za dan zatvora povećati na 100 KM, s tim  sto osuđenici za terorizam, zločine protiv čovječnosti i genocid neće moći zamijeniti kaznu zatvora", rekao je Josip Grubeša.

Ovim izmjenama će se osuđenicima do godinu dana zatvora omogućiti da uz pomoć elektronske narukvice van zatvora služe kaznu.

Izmjene će stupiti na snagu ukoliko ih podrže oba doma Parlamenta BiH, što se vjerovatno neće desiti zbog protivljenja većine srpskih i hrvatskih stranaka.


(TBT)