LICEMJERJE NA DJELU: Britanska kompanija koju podržava London prodaje špijunski softver diktatorskim režimima!

18.06.2017. u 08:10

GLOBAL

Uprkos tome što se u državama klijentima aktivisti svakodnevno bore za opstanak u izrazito represivnim sistemima, britanska vlada skočila je u zaštitu kompanije BAE Systems i njenog poslovanja na Bliskom istoku

FOTO: (Fonet/AP)

Vodeća britanska kompanija za proizvodnju i trgovinu oružjem prodavala je špijunski softver širom Bliskog istoka i tako potencijalno izložila opasnosti aktiviste i disitentske grupe.

Otkrića dolaze nakon godinu dana duge istrage koju su vodili BBC i danske novine "Dagbladet Information". Istraživanje je pokazalo kako firma BAE Systems prodaje softver za masovnu prismotru koji se zove Evident, vladama na Bliskom istoku, uključujući i onima koje zvanični London označava kao autokratske režime i koje optužuje za kršenje ljudskih prava i nasilne obračune sa demonstrantima i prodemokratskim aktivistima.

"Možete da presretnete bilo koji internet saobraćaj. Ako biste htjeli da špijunirate čitavu zemlju, mogli biste. Možete tačno da odredite lokaciju bilo koje osobe na osnovu podataka dobijenih iz mobilnog telefona. Možete pratiti ljude. Daleko su dogurali i sa glasovnim prepoznavanjem, a sposobni su i za dekriptovanje", rekao je pod uslovom anonimnosti bivši zaposleni kompanije ETI, danske firme koja je razvila softver prije nego što ju je kupio BAE Systems.

Među klijentima koji su kupili softver našla se i vlada bivšeg tunšanskog predsjednika Ben Alija, koji ju je upotrijebio protiv svojih političkih protivnika prije nego što je njegov režim oboren tokom Arapskog proljeća 2011.

Prema saznanjima BBC i Dagbladet Information, klijenti su također bili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman, Maroko i Alžir.

Uprkos tome što se u navedenim državama aktivisti svakodnevno bore za opstanak u izrazito represivnim sistemima, britanska vlada skočila je u zaštitu kompanije BAE Systems i njenog poslovanja na Bliskom istoku.


(TBT, MEE)