BIJESNI PAS MATTIS DOBIO ODRIJEŠENE RUKE: SAD šalju još najmanje 4.000 vojnika u Afganistan

17.06.2017. u 09:03

POLITIKA

SAD sada imaju 8.500 vojnika u Afganistanu, a raspoređeno je još najmanje 2.000 njih koji nisu zvanično uračunati


FOTO: (Huffpost)

SAD će poslati još gotovo 4.000 vojnika u Afganistan, izjavio je neimenovani zvaničnik administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Ministar odbrane Jim Mattis, kome je Trump dao ovlaštenje da odredi broj vojnika, mogao bi odluku o slanju dodatnih snaga donijeti već početkom slijedeće sedmice, rekao je taj zvaničnik.
Vrhovni američki komandant u Afganistanu je tvrdio da nema dovoljno vojnika da pomogne afganistanskoj vojsci u borbi protiv talibanskih pobunjenika. Sve veća prijetnja ekstremista Islamske države pojačala je potrebu za jačim prisustvom SAD-a u toj zemlji.

Zvaničnik Trumpove administracije, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da će nova grupa vojnika obučavati i savjetovati afganistanske snage, a da će manji broj njih učestvovati u protivterorističkim operacijama protiv talibana i Islamske države.

Portparol Pentagona Jeff Davis je, upitan za komentar, rekao da nikakva odluka nije donesena.

Portparol Afganistanskog Ministarstva odbrane Dawlat Waziri nije želio govoriti o detaljima, ali je rekao da afganistanska vlada podržava odluku SAD-a da pošalje više vojnika.

SAD sada imaju 8.500 vojnika u Afganistanu. AP navodi da je raspoređeno još najmanje 2.000 vojnika koji nisu zvanično uračunati.

Trumpov prethodnik Barack Obama na početku svog prvog mandata 2009. godine naredio je slanje 30.000 vojnika, čime je njihov broj u Afganistanu bio povećan na više od 100.000, a zatim je do kraja drugog mandata smanjivao broj američkih trupa.

Krajem 2014. završena je borbena misija, a u zemlji su ostali samo vojnici za obuku i savjetovanje afganistanskih sigurnosnih snaga.

U ratu u Afganistanu je od 2001. poginulo gotovo 2.400 američkih vojnika.

Mattis je ranije govorio da će povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu biti dio šire, dugoročnije strategije za stabilizaciju te zemlje.


(TBT, Beta)