FORMIRATI ANTIREŽIMSKI FRONT: Okupljanje lijevih i građanskih političkih opcija u front za skidanje sa vlasti aktuelne nacional-političke oligarhije

17.06.2017. u 09:03

POLITIKA

Ukoliko se to ne desi 2018. godine bojimo se da će to biti kraj Bosne i Hercegovine kakvu hoćemo i za koju su se borile generacije prije nas!

FOTO: Komšić, Nikšić (DF)

U Centrali Demokratske fronte u Sarajevu održan je razgovor delegacija Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte, koji su predvodili predsjednici ovih stranaka, Željko Komšić i Nermin Nikšić.

“Sastanak je konkretizirao aktivnosti na okupljanju lijevih i građanskih političkih opcija, nevladinih organizacija, intelektualaca, mladih u front za skidanje sa vlasti aktuelne nacional - političke oligarhije.

U tom smislu je dogovorena koordinacija i redovni sastanci zajednički klubova poslanika i delegata SDP-a i DF-a na svim nivoima.

Činjenica je da sadašnja vlast na svim nivoima vodi ovu zemlju u propast, nove podjele i potpuno neizvjesnu budućnost.

Nastavi li se ovako ne samo da smo sve dalje od NATO i EU integracija, već građanima ove zemlje prijeti ekonomsko - socijalni kolaps, a nacionalistička mantra na koju sve ovo vrijeme igraju vladajući ne isključuje nove nacionalne sukobe.

Razgovarano je o modalitetima saradnje u okviru ovog jedinstvenog fronta, platformi i ciljevima djelovanja, a u prvom planu su tri glavna cilja:

1. Sačuvati Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda od bilo kakavih novih podjela po nacionalnoj matrici i stavljanja naroda u plemenska geta;

2. Na izborima 2018. skinuti nacionalistički koncept vlasti;

3. Ponuditi svim građanima BiH konkretne programe i projekte koji će zaustaviti ovaj strmoglavi put u propast, vratiti dostojanstvo svakom građaninu ove zemlje, posebno nezaposlenima, penzionerima, radnicima i mladoj populaciji – da ova zemlja može i mora bolje.

Ukoliko se to ne desi 2018. godine bojimo se da će to biti kraj Bosne i Hercegovine kakvu hoćemo i za koju su se borile generacije prije nas!

Na današnjem sastanku utvrđen je plan daljnjih aktivnosti i zajedničkog djelovanja lijevog, građanskog, patriotskog bloka”, navodi se u saopćenju.


(TBT)