ZAVADI, NAORUŽAJ, PA VLADAJ: SAD i Katar potpisali ugovor o prodaji F-15 aviona od 12 milijardi dolara

17.06.2017. u 09:03

GEOPOLITIKA

Predsjednik SAD Donald Trump prethodno je podržao strategiju izolacije Katara s kopna, mora i iz vazduha

FOTO: (Reuters)

Američki ministar odbrane James Mattis i njegov katarski kolega Kalid Al-Atija potpisali su sporazum vrijedan 12 milijardi dolara za prodaju borbenih aviona F-15 Kataru, saopštio je sinoć Pentagon.

Sporazum je sklopljen u jeku regionalne diplomatske krize oko Katara, koga njegovi zalivski susjedi, među kojima i Saudijska Arabija, optužuju da podržava terorizam.

"Prodaja vrijedna 12 milijardi dolara obezbijedit će Kataru modernu tehnologiju i povećati bezbjednosnu saradnju SAD i Katara", navelo je američko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ova objava je uslijedila deset dana od kako je grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula a diplomatske odnose s Katarom, i izolovala ga s kopna, mora i iz vazduha, optužujući ga da finansira islamski ekstremizam i da njeguje saradnju sa šiitskim Iranom. Katarske vlasti su odbacile te optužbe.

Predsjednik SAD Donald Trump podržao je strategiju izolacije Katara koju je pokrenula Saudijska Arabija, ali su drugi američki zvaničnici prema tom stavu pokazali veću uzdržanost i pozvali na dijalog.

Više zemalja krenulo je u diplomatsku akciju da nađe rješenje za porast tenzija u Zalivu. Pored SAD, diplomatske napore u tom smislu vode Turska, Kuvajt i Francuska.

Agencija AP navodi da sporazum o američkoj prodaji borbenih aviona F-15 Kataru i posjeta dva američka ratna broda Dohi ukazuju na vitalne vojne veze koje Washington održava sa tom zemljom u središtu spora sa drugim arapskim državama.

Komandant Pete flote američke ratne mornarice Bil Urban rekao je za agenciju AP da su dva broda američke ratne mornarice danas u "rutinskoj posjeti luci" u Dohi.

U Kataru je stacionirano 10.000 američkih vojnika i velika američka vojna baza. U toj bazi je i sjedište američke centralne komande koja upravlja operacijama protiv grupe Islamska država. ; Američki i katarski ministri odbrane, Matis i Al-Atija, tokom jučerašnjeg susreta također su razgovarali o bezbjednosnim pitanjima, među kojima o prijetnji grupe Islamska država i o važnosti da se ublaže tenzije u regionu da bi svi partneri u Zalivu mogli da se koncentrišu na naredne "faze potrebne da ostvare zajednički cilj", navodi se u saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Pentagon nije dao druge detalje o prodaji. Prema agenciji Blumberg, radi se o 36 aviona F-15.


(TBT, Newsweek.rs)