KRADE OD OBAME Macron birao poslanike na kastingu

14.06.2017. u 00:11

EVROPA

Njegovi saradnici, organizirali su, naime, svojevrsnu audiciju za poslanike, na koju se prijavilo oko 19.000 muškaraca i žena, a specijalna partijska komisija obavila je 1.700 razgovora i izabrala više od 520 kandidata, rukovodeći se principom - ko uspije ubijediti komisiju, može pridobiti i birače


FOTO: Macron (AP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija stranka je pobjednik prvog kruga parlamentarnih izbora, izbor kandidata za skupštinu napravio je putem - kastinga.

Kako piše bečki dnevnik Heute, Macron, kojem se, po anketama, predviđa apsolutna većina u parlamentu nakon drugog izbornog kruga, zakazanog za 18. jun, svojim kandidatima za skupštinu rekao je "vi ste oličenje nečega što još nismo imali u ovoj zemlji".

Njegovi saradnici, organizovali su, naime, svojevrsnu audiciju za poslanike, na koju se prijavilo oko 19.000 muškaraca i žena - u prosjeku 34 kandidata po izbornom okrugu. Specijalna partijska komisija obavila je 1.700 razgovora i izabrala više od 520 kandidata, a rukovodili su se principom - ko uspije da ubijedi komisiju, može da pridobije i birače.

Oko polovine kandidata nema iskustva u politici, a oko polovine su žene.

Macron time ne može da dobije ako igra na kartu popularnosti svojih kandidata, jer, iako će na njegovoj listi biti i neka poznata lica - poput toreadorke Mari Sara sa juga Francuske, većina budućih poslanika su potpuno nepoznati.

S druge strane, u prilog im ide činjenica da uglavnom imaju duboke korijene u svojim izbornim okruzima i da su usred radne karijere, te imaju dobre izglede da pobijede etablirane profesionalne političare, omražene među mnogim Francuzima.

Također imali su, većina njih, sredinom maja u Parizu ubrzani kurs taktike izborne kampanje, gdej su naučili kako da privuku birače, organizuju kampanju i zaobiđu lokalne novinare.

Aktuelna predsjednica Macronovog pokreta Katrin Barbaru objašnjava da svako jutro kandidati za poslanike u svom inboksu nalaze "mali podsjetnik" koji sadrži prijedloge tema koje birače interesuju ili podsjeća na obavezne sastanke.

Neke ideje za izbornu kampanju Macron je preuzeo od bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, koji ga je video-porukom podržao na predsjedničkim izborima i stoga Makronov pokret ima vlastitu internet platformu na koju mogu da se uloguju svi članovi. Platforma omogućava svakom kandidatu da osmisli sopstvenu kampanju na mreži - uključujući i spisak kontakata i funkciju za prikupljanje donacija na internetu.


(TBT)